Skip to content
Politică

Pe cine va propune PSD pentru locul lăsat liber de Ludovic Orban la Camera Deputaților. Două nume, pe lista scurtă

Inquam Photos/Octav Ganea

Social-democrații intenționează să vină cu o propunere pentru locul lăsat liber de Ludovic Orban la Camera Deputaților. Surse social-democrate au precizat pentru PS News că medicul Alexandru Rafila, în prezent vicepreședinte PSD la Camera Deputaților, ar urma să fie propunerea partidului pentru poziția de președinte. O decizie clară în acest sens ar urma să fie luată zilele următoare, au precizat surse social-democrate. „O variantă ar mai fi și Sorin Grindeanu. Încă sunt discuții”, au explicat sursele citate.

Amintim că vicepreşedintele Camerei Deputaților Sorin Grindeanu, de la PSD, a declarat miercuri la Parlament că social-democraţii vor avea un candidat pentru funcția de președinte al Camerei Deputaţilor, după demisia lui Ludovic Orban, şi că nu îl vor susţine pe Florin Roman pentru a prelua interimatul.

Nu avem dorinţe de acest tip – de a conduce pe perioade limitate, dar în mod sigur pot spune că, în momentul în care va fi votul în plen pentru alegerea preşedintelui, PSD va avea un candidat”, a spus Grindeanu.

Facem precizarea că funcția de președinte al Camerei Deputatilor rămâne vacantă după ce aceasta este anunțată în plen. Săptămâna aceasta nu mai este nicio ședință de plen la Camera Deputaților, astfel că o vacantare a funcției va fi posibilă de săptămâna viitoare. Funcția este râvnită de toate partidele parlamentare, dar în acest moment nimeni nu are majoritatea pentru a numi un nou președinte.

Președintele Camerei Deputaților este ales cu jumătate plus unu din numărul deputaților prezenți.

Ludovic Orban a făcut un pas în spate

Ludovic Orban a declarat, miercuri, că și-a depus demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților. El a spus că nu mai poate exercita această funcție atâta timp cât nu mai este președinte PNL și în timp ce „gruparea demolatoare cu sprijinul lui Iohannis este pregătită să calce în picioare democrația în România”.

„În urmă cu 5 minute mi-am scris demisia și am înaintat-o către Biroul Permanent al Camerei Deputaților și Secretariatul General al Camerei Deputaților.

Demisionez pentru mai multe motive. Consider că pentru a putea gira astfel de funcții în statul român, dacă ești om de stat, nu poți să girezi decât dacă beneficiezi de legitimitate oferită prin votul cetățenilor. Nu mai sunt președinte PNL și nu mai pot beneficia de această funcție.

Nu mai pot să fiu părtaș cu o decizie luată de o conducere instalată cu forța în fruntea PNL, decizie care nu mai are nicio legătură cu campania PNL la parlamentare”, a afirmat Ludovic Orban.

În urmă cu două săptămâni, după ce a pierdut alegerile pentru preşedinţia PNL, el anunţa că şi-a trimis la partid demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, pentru a fi la dispoziţia noului lider al liberalilor, care să o depună în momentul în care consideră necesar.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *