Skip to content
Politică

Pe Dragnea îl lasă nervii. Fiecare atac la Iohannis, bumerang împotriva PSD EXCLUSIV

adevarul.ro

Redacția PSnews.ro vă arată în rândurile de mai jos ce nu s-a spus despre atacurile liderului PSD, Liviu Dragnea, la adresa președintelui Klaus Iohannis.

CITIȚI ȘI: UPDATE Dragnea se dezlănțuie la adresa lui Iohannis: Amenințare în stil mafiot!

Peisajul mediatic al ultimei luni vine să confirme zicala potrivit căreia „diavolul se ascunde în detalii”. Dincolo de spectacolul inerent oricărui schimb de declarații contondente între doi politicieni, o simplă monitorizare cantitativă arată că nicio săptămână nu a fost lipsită de o dezlănțuire a lui Dragnea la adresa lui Iohannis: cum spunea ceva oficialul de la Cotroceni, cum ieșea cel din Kiseleff să tune și să fulgere la adresa lui.

VEDEȚI ȘI: Continuă războiul Iohannis-PSD. Dragnea: Șeful statului subminează România!

Nu mai devreme de astăzi (luni, 14 mai 2018), Liviu Dragnea a avut nu una, ci două ieșiri violente la adresa lui Klaus Iohannis, învinuindu-l că „subminează România” și că adresează „amenințări în stil mafiot” Guvernului (a se vedea cele două linkuri de mai sus).

Inventarul răbufnirilor PSD-iste

Dar să continuăm inventarul afirmațiilor lui Dragnea:

– 13 mai: „Preşedintele a incitat la proteste, a fost în Piaţă, incită la violenţă, enervează foarte mult. Această atitudine poate fi un atac la siguranţa naţională” (potrivit Adevărul.ro); cu o zi înainte, Iohannis declarase apropo de proteste: „Bănuiesc că oamenii sunt în stradă pentru că sunt nemulțumiți. Și mesajul meu pentru ei este unul foarte clar: e importantă atitudinea civică pentru a readuce pe acești guvernanți cu picioarele pe pământ” (conform Pro TV);

– 7 mai: „Iohannis a prezentat o listă de minciuni. (…) Este un limbaj sub nivelul unui preşedinte al României, dar e o decizie asumată şi fiecare va suporta consecinţele. (…) Asta este un atac la siguranţa naţională” (a scris Mediafax); în aceeași zi, Iohannis ceruse pentru a doua oară demisia prim-ministrului Viorica Dăncilă, arătând cu degetul către guvernarea haotică a PSD-ului, în special în privința măsurilor economice;

– 26 aprilie: „Președintele (…) e nervos și deranjat de vizita noastră în Israel. E o problemă, cred, îi e teamă că o să se pună întrebarea ”dacă tot zici că te ocupi de politica externă, care sunt rezultatele?” (a relatat B1.ro) în aceeași zi, șeful statului declarase: „M-a îngrijorat (…) secretomania în care s-a organizat această plecare” a premierului în Israel (sursa: tot B1.ro);

– 19 aprilie: „Nu nerevocarea în sine m-a deranjat, m-a deranjat foarte mult atitudinea preşedintelui faţă de dezvăluirile înfiorătoare care au ieşit in ultimele zile. Adică nu te poţi face că nu înţelegi gravitatea acestor dezvăluiri, nu te poţi face că acest sistem n-a funcţionat, ba dimpotrivă, a funcţionat foarte rău şi a generat foarte multe abuzuri. Nu ştiu care a fost atitudinea preşedintelui, e opţiunea dumnealui, unii spun că au fost raţiuni electorale, (…) dar nu asta mă interesează foarte mult. Dar m-a deranjat această atitudine destul de pasivă faţă de grozăvia dezvăluirilor care au ieşit” (Agerpres); pentru ieșirea lui Iohannis, a se vedea subpunctul de mai jos;

– 18 aprilie: „Eu nu am pregătirea constituţională a domnului preşedinte Iohannis. Eu, ca inginer, nu pot să îmi dau cu părerea. Eu susţin politic demersul ministrului Justiţiei” de revocare a Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA (a scris Mediafax); câteva ore mai devreme, Klaus Iohannis opinase că nu există niciun conflict si niciun temei pentru sesizarea Curţii Constituţionale a României (CCR) privind un eventual conflict juridic de natură constituțională cu privire la revocarea lui Kovesi.

Ce observăm?

Aparent, am fi tentați să concluzionăm că această multitudine de ieșiri războinică ar avea în spate o logică competitivă, în care Liviu Dragnea ar urmări să obțină puncte împotriva lui Klaus Iohannis, în perspectiva unei candidaturi prezidențiale a celui dintâi în anul 2019.

Totuși, partea proastă este că lucrurile sunt departe de a fi roz pentru Dragnea sau chiar pentru PSD, în ansamblul lui: cu fiecare declarație belicoasă a șefului Camerei Deputaților la adresa președintelui României, cel dintâi nu face altceva decât să denote că pur și simplu îl lasă nervii. Oricare ar fi tema (economia, ambasada din Israel, revocarea Codruței Kovesi etc.), fiecare declarație ne arată un Dragnea din ce în ce mai disperat, ajuns ca un boxer în corzi: stă înghesuit într-un colț și dă din mâini haotic, în speranța că va obține câteva puncte împotriva adversarului (prin aplicarea unor lovituri – repetăm – haotice).

Iar aici primii neliniștiți ar trebui să fie înșiși liderii formațiunii roșii, oamenii care alcătuiesc primul eșalon al Partidului Social Democrat. În ciuda faptului că baronul de Teleorman i-a cadorisit cu funcții la Congresul PSD din martie, un minim simț al realității ar trebui să îi tragă de mânecă pe toți acești politicieni și să le amintească lecția istoriei: orice tiran care își simte aproape sfârșitul domniei începe să piardă simțul realității, pârjolind totul în calea lui. Să mai spunem că tot ceea ce a ținut de PSD-ul ultimelor două luni la nivel politic a gravitat aproape exclusiv în jurul lui Liviu Dragnea, eclipsând orice potențial al unor oameni precum (ca să dăm câteva exemple) Adrian Țuțuianu, Marian Neacșu, Mihai Fifor sau Marian Oprișan?

În altă ordine de idei: nu doar că economia se duce în cap de când cu guvernele instalate (și răsturnate) de către starostele PSD; nu doar că în politica externă același Dragnea riscă să facă jocuri absurde în zona Orientului Mijlociu; mai mult: dacă și-ar aduce aminte de vorba românească potrivit căreia „cămașa e mai aproape decât haina”, baronul de Teleorman ar trebui să ajungă la o realitate simplă: îl ajung din urmă minciunile pe care le-a spus, părțile din programul de guvernare neîndeplinite, dar înlocuite cu diverse măsuri abracadabrante (a se vedea, de exemplu, hocus-pocusul cu pilonii de pensii).

Ca să încheiem

Concluzia este una singură: ieșirile din ultimele săptămâni ale lui Liviu Dragnea împotriva lui Klaus Iohannis nu sunt niște pași bine gândiți în perspectiva unei candidaturi a celui dintâi la funcția de președinte al României, ci expresia unei disperări de a distrage atenția opiniei publice de la realități palpabile, resimțite în buzunarul românului de rând: prețuri mai mari, nesiguranța pensiei, explozia ratelor la bancă etc. Iar pe cât de tare speră Dragnea că va stopa picajul PSD-ului prin lovituri aplicate adversarului Iohannis, pe atât această strategie va avea efect de bumerang și – mai grav – va trage după sine draperia cu galerie cu tot: în spatele vitejiilor pe care le pune în scenă căpetenia PSD-iștilor, economia riscă să sucombe cel puțin la fel de răsunător ca răfuielile Dragnea-Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *