PE este pregătit să negocieze cu statele membre crearea unui Spațiu european al datelor privind sănătatea

spitale
Sursa foto: pixabay

Deputații europeni și-au adoptat, miercuri, 13 decembrie, poziția privind crearea unui Spațiu European al Datelor privind Sănătatea pentru a facilita accesul la datele personale de sănătate și pentru a stimula un schimb securizat.

Noul Spațiu European al Datelor privind Sănătatea (European Health Data Space – EHDS) ar permite cetățenilor să-și controleze datele personale de sănătate și ar facilita schimbul securizat în scopuri de cercetare și nonprofit (adică fără scop lucrativ). Plenul a adoptat raportul, care va servi drept mandat de negociere al Parlamentului în discuțiile cu Consiliul privind forma finală a propunerii legislative, cu 516 voturi pentru, 95 împotrivă și 20 de abțineri.

Regulamentul ar oferi pacienților dreptul de a-și accesa datele personale de sănătate în cadrul diferitelor sisteme de sănătate din UE (așa-numita utilizare primară) și ar permite profesioniștilor din domeniul sănătății să acceseze datele despre pacienții lor, strict pe baza a ceea ce este necesar pentru un anumit tratament. Accesul ar include fișele pacienților, rețetele electronice, imagistica medicală și rezultatele de laborator.

Fiecare țară ar urma să înființeze servicii naționale de acces la datele medicale pe baza platformei MyHealth@EU. De asemenea, legea ar urma să stabilească norme privind calitatea și securitatea datelor pentru furnizorii de sisteme de evidență electronică a datelor medicale (EHR) din UE, care vor fi monitorizate de autoritățile naționale de supraveghere a pieței.

EHDS ar permite ca datele agregate privind sănătatea, inclusiv cele referitoare la agenții patogeni, cererile de rambursare și rambursările de servicii medicale, datele genetice și informațiile din registrele de sănătate publică, să fie partajate din motive de interes public, inclusiv în scopuri de cercetare, inovare, elaborare de politici, educație și siguranță a pacienților (așa-numita utilizare secundară). Partajarea datelor pentru publicitate sau pentru evaluarea cererilor de asigurare va fi interzisă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: