Skip to content
Opinii & Analize

Pe noi cine ne apără? România, țara fără opoziție

Ca un adevărat lider cu apucături comuniste Daddy a înțeles că metoda ”taie și spânzură” îi va asigura o vreme îndelungată la cârma armatei roșii.

Astfel că, mai nou, cine se opune „poruncilor” impuse de liderul absolut Liviu Dragnea, este out din partid. Numai dacă ne luăm după decapitările din ultimele luni ne putem da seama că dacă nu pupi cum trebuie mâna tătucului s-ar putea să te trezești cu o palmă zdravănă peste ochi.

Să facem o scurtă trecere in revistă a abuzurilor pe care liderul suprem al armatei roșii le-a comis în mai puțin de două luni.

Unul dintre exemple este chiar  fostul premier Sorin Grindeanu, demis din fruntea Guvernului și ulterior chiar dat afară din PSD. Pentru prima data dupa 1989, un guvern A FOST DEMIS printr-o motiune de cenzura care a fost depusa chiar de partidele care l-au sustinut la investire, PSD si ALDE. Astfel, social-democratii si-au dat jos propriul premier si proprii ministri. Motivul? Dragnea a înțeles că zilele politice îi sunt numărate (din cauza unei presiuni enorme – inclusiv bugetare, generate de promisiuni ultrapopuliste – puse pe Guvern), și a decis că soluția de a scăpa de calul bănățean din guvern, este cea salvatoare.

Însă care este cheia succesului în PSD? Tăcerea. Și asta avea să o afle pe propria piele chiar Eugen Teodorovici. La scurt timp după ce a ridicat problema impozitării Bisericii şi a apreciat că nu se justifică un stadion de 12 milioane euro în Teleorman, la fel cum nu se justifică nici noile taxe din program de genul celei de solidaritate, Eugen Teodorovici a fost dat afară din funcţia de consilier onorific al premierului.

Amintesc că Eugen Teodorovici a fost numit consilier onorific al prim-ministrului printr-o decizie a lui Mihai Tudose din 4 iulie, activitatea lui în această calitate fiind neremunerată.

Dragnea a continuat curățenia în partid. Biroul Permanent Naţional (BPN) al PSD, conducerea restrânsă a partidului – fără baronii locali- s-a reunit luni pentru prima dată după 10 luni, deşi, potrivit statutului, ar fi trebuit să se întrunească în fiecare săptămână.

Şedinţa a fost convocată de Liviu Dragnea în plină vacanţă parlamentară  mai degrabă ca un răspuns pentru Sorin Grindeanu şi Victor Ponta, cei care l-au acuzat în repetate rânduri pe liderul PSD că evită dezbaterile din BPN, preferând să conducă dictatorial partidul. Faptul că şedinţa s-a desfăşurat fără Liviu Dragnea, aflat în concediu de odihnă în Grecia, arată că n-a existat vreo miză importantă pusă în discuţie.

Întrunirea conducerii PSD s-a încheiat cu o concluzie mai degrabă de imagine: a fost consfinţit faptul că Victor Ponta şi Cătălin Ivan sunt excluşi din partid, în timp ce Sorin Grindeanu este în curs de excludere.

PSD contra PSD

După doar şase luni de guvernare, sondajele de opinie arată că liderii PSD au pierdut multe procente din încrederea românilor, iar asta nu este singura problemă pe care o are Liviu Dragnea.  Toamna care vine îi va aduce multe ”surprize liderului absolut”. Una dintre suprize este chiar Victor Ponta, care plănuieşte să rupă o bucată din partid şi să înfiinţeze un nou grup parlamentar. Mai mult, nici social-democrații nu se mai simt confortabil cu statutul impunător pe care Daddy îl afișează tot mai des în ultima perioadă, astfel că rivalii își fac deja strategii de culise pentru „decapitarea” actualului lider PSD.

Este lesne de înțeles că toamna politică nu va fi cu siguranţă una uşoară pentru Liviu Dragnea. Sociologul Marius Pieleanu, director Avangarde, a confirmat chiar ceea ce a spus Sorin Grindeanu luni seară la postul de televiziune Antena 3: Liviu Dragnea a scăzut în sondaje, PSD rămâne la același procent de 40%. 

”În mod cert, astăzi când vorbim, Liviu Dragnea nu este în vârful popularității sale. Toate elementele din actuala guvernare PSD s-au descărcat negativ, într-un mod natural, pe imaginea lui Liviu Dragnea și constatăm și noi cu toții cei care ne ocupăm de lucrurile astea că nu e cel mai popular lider al PSD. Așa cum ne-au arătat și alte situații, Liviu Dragnea are capacitatea de a reveni, depinde numai de el dacă vrea sau nu să facă asta. Mă tem că prin actuala strategie de imagine nu va fi confortabilă poziția pe care o avea, trebuie să se rebranduiască cumva, să redevină acel lider de partid pe care mulți dintre noi l-am cunoscut la un moment și care chiar putea să tragă după el prin organizare, capacitate de muncă, chiar prin subtilități de strategie. Astăzi, centralismul excesiv pe o singură persoană în managementul PSD-ului nu e favorabil imaginii în general a PSD-ului. Dincolo de asta, PSD-ul rămâne la 40 și ceva de puncte procentuale” a explicat Marius Pieleanu.

Opoziția doarme în ”papuci cu puf”

Însă, în ciuda ”gurilor rele”, liderul suprem al armatei roșii, Liviu Dragnea, a reușit și va reuși în continuare să aplice ceea ce a învățat cel mai bine în Teleorman, și anume, să facă ce vrea din România. Însă, ceea ce este alarmant este că va fi lăsat să își ducă nebunia până la capăt. De ce? Motivul este simplu: NU AVEM OPOZIȚIE iar instituțiile statului sunt pur și simplu anesteziate!

Liberalii dorm sub aripa protectoare a tătucului Ludovic Orban iar speranța Nicușor Dan s-a făcut nevăzută. Da, avem USR în Parlament, însă, cu ce identitate? Prin ce se diferenţiază de alţi purtători de carnet de partid?! Cine sunt ei de fapt?!

La PNL e mai complicat și chiar mult mai grav. Singurele teme ce o mai interesează pe fostul lider PNL, Alina Gorghiu sunt  plimbările prin țară și purtatul papucilor cu puf. E lesne de înțeles că liberalii nu știu încotro s-o apuce. Încă amețit de beția puterii, noul lider al PNL, Ludovic Orban susține că principalul obiectiv al PNL pentru sesiunea de toamnă este „să frăgezească” majoritatea PSD-ALDE prin racolări de parlamentari, în primul rând, din partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu. Nimic mai aberant!

Pe înțelesul încă naivilor fani ai lui Ludovic Orban, P.N.L este în acest moment condamnat la inacțiune, la abandonarea doctrinei, ideologiei, valorilor și principiilor liberalismului, la nedemnitate. Ceea ce este mai alarmant este că, cu un lider lipsit de ambiții P.N.L. riscă să devină, cu acte în regulă, un partid insignifiant.

Ceea ce ar trebui să înțeleagă clasa politică românească este că opoziția în 2017 nu mai este un moft politic, este o NECESITATE! UNDE sunt salvatorii democrației? Mai poate fi salvată democrația? Greu de spus.

Singurii, însă, care încearcă să țină piept și să se lupte cu măsurile de austeritate ale lui Daddy, au mai rămas doar un grup de jurnaliști și analiștii reuniți, însă nu ideologic, sub o doctrina care să poată contracara efectelor politicii conduse de PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *