Skip to content
Politică

Pedro Sanchez propune referendum pentru un nou statut ca rezolvare a problemei Cataloniei

secundatv.ro

Prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez propune, ca rezolvare a problemei Cataloniei, un referendum pentru un nou statut, o autonomie mai mare, şi nu pentru independenţă, imposibilă, din punct de vedere constituţional, scrie El Pais.

Votarea noului statut este soluţia pe care socialistul a prezentat-o într-un interviu acordat reţelei de radio SER.

Sánchez a spus: „Catalonia are un statut pentru care nu a votat, astfel că nu există o problemă politică”. El a amintit că dacă guvernul regiunii revine la opţiunea de independenţă, articolul 155 este pregătit. „Articolul 155 este un instrument pefect legitim pentru a reinstala Catalonia în Constituţie. Pentru moment, nu ne aflăm aici, dar dacă se întâmplă, Guvernul va acţiona”, potrivit News.ro .

Prim-ministrul este dispus la dialog, dar nu va da celor care doresc independenţa regiunii ce vor privind poziţia procuraturii în procesul contra politicienilor închişi şi acuzaţi de rebeliune.

Sánchez a confirmat faptul că în ultimele luni a discutat cu Quim Torra, liderul separatist al Executivului catalan. „Sper să fie dispus la compromis”, a spus prim-ministrul.

Catalonia este comunitate autonomă. Se autoguvernează în acord cu Constituţia Spaniolă şi Statutul de Autonomie din Catalonia, care constituie norma instituţională de bază. Generalitat de Catalunya (Guvernul Autonom Catalan) este sistemul în care se organizează autoguvernarea din punct de vedere politic şi integrează Parlamentul, cu 135 de deputaţi şi deputate, preşedintele şi Guvernul din Generalitat. Toţi aceştia sunt aleşi prin sufragiu la fiecare 4 ani, potrivit gencat.cat.

1 comentariu la “Pedro Sanchez propune referendum pentru un nou statut ca rezolvare a problemei Cataloniei

  1. Daca se face referendumul. urmatoarea iesire va fi extrem de usoara, cu Constitutia in brate. Ca sa nu spun de pericolul celorlalte secesiuni, care creste pentru ca banii din Catalonia nu se mai redistribuie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *