AUR, partid extremist condus de George Simion, reactivează vechii politicieni, implicați în scandaluri de corupție. Partidul care nu a contat aproape deloc în Prahova la alegerile din 2020, în 2024 este indicat în sondaje cu procente care le-ar putea da mari bătăi de cap partidelor tradiționale.
Alexandru Săraru, liderul filialei județene, a precizat pentru Libertatea că AUR va anunța săptămâna viitoare candidații pentru CJ Prahova și Primăria Ploiești, în cadrul unui „eveniment surpriză”. Săraru a precizat că au fost patru persoane identificate drept candidați pentru Primăria Ploieștiului și două pentru șefia județului, dar a refuzat să dezvăluie numele celor care au rămas în cursa electorală. A explicat că ambii candidați au lucrat în administrația locală și au notorietate locală.
Penalii de la AUR Prahova
Potrivit unor surse din afara partidului, Adrian Semcu, vechi liberal, parlamentar în legislaturile 2000-2004 și 2004-2008, ar candida din partea AUR pentru CJ Prahova, iar pentru Primăria Ploieștiului se pregătește un Alexandru Ștefan, medic veterinar.
Adrian Semcu, într-o fotografie postată pe Facebook, alături de George Simion AUR pare că a devenit un magnet pentru vechii politicieni retrași din viața politică din cauza unor scandaluri de corupție. Adrian Semcu, posibil candidat al acestui partid pentru CJ Prahova, a fost inculpat în dosarul Hidro Prahova, instrumentat de DNA Ploiești.
Mai exact, în 2015, procurorii DNA Ploiești au hotărât reținerea lui Adrian Semcu și a lui Gheorghe Boeru, acuzat și el în același dosar pentru dare de mită, cumărare de influență și evaziune fiscală.
DNA l-a acuzat pe Adrian Semcu că începând cu 2010, anterior şi pe parcursul derulării procedurilor de achiziţie pentru contractele de servicii şi lucrări ce urmau să fie încheiate în cadrul proiectului cu finanţare europeană „Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova” (în valoare totală de peste 162,7 milioane euro având ca autoritate contractantă SC Hidro Prahova), au existat discuţii şi înţelegeri între mai multe persoane influente şi cu importantă susţinere politică, privind realizarea intereselor vizând obţinerea, în mod ilicit, a unor sume de bani din plăţile efectuate de către beneficiarul proiectului. Procurorii susţin că banii urmau să fie primiţi, sub formă de comisioane, de la societăţile agreate pe care, fiecare dintre persoanele implicate, urma să le sprijine în atribuirea contractelor prin exercitarea influenţei pe care o aveau la conducerea şi angajaţii SC Hidro Prahova, respectiv la reprezentanţii Ministerului Mediului şi Pădurilor cu atribuţii legate de derularea proiectului.
În 2023, Adrian – Emanoil Semcu era numit președinte al filialei județene a Partidului Republican din România.
În plus, un alt vechi lider politic (PDL) din Prahova se pregătește să revină în prim-plan. Este vorba despre Florin Anghel, fost președinte al CJ Prahova (2004-2008), fost deputat (2008-2012), cunoscut drept un apropiat al Elenei Udrea.
Anghel va candida, potrivit unor surse, din partea AUR pe listele pentru consilieri județeni. Fiul său, Alexandru Anghel, se pregătește însă pentru o funcție mult mai importantă.
Florin Anghel a fost ales președinte al Consiliului Județean Prahova în 2004 din partea PNL, a trecut apoi la Partidul Conservator al lui Dan Voiculescu și și-a încheiat mandatul la PDL. Pentru activitatea sa în fruntea județului, Anghel a fost inculpat în „dosarul Ciuperceasca”, în care a mai fost implicată și fosta deputată Andreea Cosma, fiica fostului președinte de CJ Mircea Cosma. Concret, Anghel a fost inculpat pentru că, în calitate de președinte al CJ Prahova, l-a împuternicit pe Dănuţ Cornea, fost director al Parcului Industrial Plopeni, deţinut de CJ Prahova, să înstrăineze terenuri dintr-o fostă unitate militară, cunoscută în zonă sub denumirea „Ciuperceasca”, cu o suprafaţă de peste 40 de hectare, care a intrat în activul parcului în urma unui schimb de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale, potrivit DNA.
Ulterior, bunurile au fost vândute fără să fi fost evaluate, fără desfăşurarea unei licitaţii publice, iar directorul parcului a semnat actele aferente tranzacţiilor fără să fie împuternicit de Adunarea Generală a Acţionarilor mandatată special de Consiliul Judeţean Prahova, fără viza de control financiar preventiv propriu, sustrăgând operaţiunea economică de la controlul de legalitate şi regularitate şi în baza unei procuri emise cu depăşirea competenţelor şi cu încălcarea dispoziţiilor legale.
Procurorii au stabilit că în urma încheierii celor nouă contracte de vânzare-cumpărare, în perioada 11 iunie 2008 – 4 iulie 2008, s-a creat un prejudiciu de 17.603.853,34 de lei, reprezentând diferenţa între valoarea de preluare a bunurilor vândute şi preţul vânzării. În decembrie 2018, Florin Anghel a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la 4 ani de închisoare cu executare. Condamnarea a fost însă anulată de un complet de la ÎCCJ, care a dispus rejudecarea. După ce Andreei Cosma i-a încetat mandatul de parlamentar, dosarul a fost trimis de la ÎCCJ la instanţa din Prahova.
În 5 aprilie 2023, Curtea de Apel Ploiești avea să pronunțe definitiv încetarea procesului pentru că faptele s-au prescris, potrivit portalului instanțelor.
Sursa foto: Observatorul Prahovean
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News