Skip to content
Politică

Penalii din Guvern inflamează opoziția. Fenechiu: Acesta este MOTIVUL! EXCLUSIV

danielfenechiu.ro

Senatorul PNL Daniel Fenechiu – vicepreședintele Comisiei juridice din Senat – a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro, în care a decriptat anunțul făcut de liderul PSD, Liviu Dragnea, luni seara după ședința CEx, potrivit căruia în noul Guvern condus de Viorica Dăncilă se vor regăsi și persoane cercetate penal.

”Eu o să fiu constant și consecvent și o să respect lucrurile pe care le spun în politică din momentul în acre am intrat. Este cât se poate de evident faptul că o cercetare a cuiva, o începere de urmărire penală, o trimitere în judecată, nu echivalează cu faptul că persoana este vinovată, datorită faptului că funcția prezumția care în traducere liberă înseamnă că până în momentul în acre ai fost condamnat la o pedeapsă, ești nevinovat. Însă, în contextul în care românii își doresc o clasă politică onorabilă și de încredere, în contextul în care românii își doresc ca lucrurile să evolueze și să fie conduși conduși de oameni care să fie inclusiv exemplu de conduită de respectare a regulilor, este cât se poate de evident că dezideratul care poate să îmbunătățească imaginea clasei politice și a politicii românești, este acela ca în politică să aibă acces la funcții importante, guvernamentale, de reprezentare, persoanele care nu au probleme, a explicat Fenechiu.

În continuare, senatorul jurist a precizat că ”lucrând cu cineva care are probleme, care sunt cercetate, inculpate, trimise în judecată, pui sub semnul întrebării orice măsură vei lua în materia justiției”.

”Din punctul acesta de vedere, atât eu cât și PNL, suntem susținători ai integrității funcției publice, fără ca asta să însemne că o persoană care face obiectul unei anchete este neapărat vinovată. Am avut situații în care verdictele judecătorilor au constatat nevinovăția lor. Din punctul acesta de vedere, eu cred că este vorba de o poziționare a fiecărui partid politic vis a vis de aceste valori. PNL-ul optează pentru integritate, PSD-ul ne spune <<Domnule, noi nu lăsăm alte instituții ale statului să stabilească pe cine putem să punem sau nu!>>. În esență, lucrând cu cineva care are probleme, care sunt cercetate, inculpate, trimise în judecată, pui sub semnul întrebării orice măsură vei lua în materia justiției, niciodată nu vei fi credibil. În momentul în care tu ai un doar în care ești cercetat  pentru o anumită infracțiune, în contextul în care tu propui o redefinire sau o încadrare a infracțiunii pe care ești cercetat sau schimbarea procedurii de urmărie penală  sau de judecată, care poate fi pusă sub semnul întrebării. Din punctul acesta de vedere, stai lângă borcanul cu miere, fără să te atingi de miere? În momentul în care ție îți este teamă pentru libertatea ta, că faci obiectul unei anchete penale, e cât se poate de evident că indiferent cat de vinovat sau nevinovat te simți, încerci să elimini toate riscurile, inclusiv prin modificarea legii substanțiale sau de procedură. Asta se întâmplă în momentul acesta! Ați văzut foarte clar cu OUG 13, ați văzut foarte clar cu Legile Justiției, că principalul lucru pe care îl reprozează cei care contestă măsurile propuse de coaliția PSD- ALDE, este argumentul legat de faptul că Dragnea și Tăriceanu vor  să modificle legile ca să se scape pe ei. Acesta este motivul pe care o modificare propusă de Dragnea și Tăriceanu, trecută cu această majoritate, nu va beneficia de prezumția de bună credință, chiar dacă în esență ea ar fi.  Din punctul acesta de vedere, eu am spus-o cât se poate de apăsat că este clar că e nevoie ca și în legislația românească să se facă niște modificări, dar dacă în vârful de lance al modificărilor e Dragnea, Tăriceanu, Nicolicea, Iordache, oameni care sunt percepuți ca cei care vor să scape corupții, să blocheze DNA-ul, să o dea jos pe Kovesi, să controleze instanțele, toate modificările făcute de ei vor fi foarte prost recepționate de marea majoritate a românilor, de cei care doresc ca justiția să se îmbunătățească, nu să se înrăutățească”, a continuat Fenechiu.

Întrebat care crede că va fi poziția partenerilor cu privire la aspectul mai sus menționat, Daniel Fenechiu a afirmat că ”se poate observa că există o reală îngrijorare în legătură cu posibilitatea modificării justiției pentru a se scăpa acei lideri politici care au probleme penale”.

”Europa a reacționat. Din punctul acesta de vedere, se poate observa că există o reală îngrijorare în legătură cu posibilitatea modificării justiției pentru a se scăpa acei lideri politici care au probleme penale. Există îngrijorare și oamenii care analizează și care cu siguranță își vor spune punctul de vedere. Ceea ce nu înțeleg eu, și este o chestie pe care o spun destul de des, este de ce nu interesează pe nimeni acele modificări care să îmbunătățească accesul cetățeanului de rând la justiție, adică nu a lui Tăriceanu și a lui Dragnea, ci a lui neaIon și nea`Vasile. Trebuie să facem ceva ca omul care se duce la Tribunal să zică: <<Domnule, s-a f[cut ceva c[ uite s-a schimbat, nu m-am mai judecat 3 ani de zile, m-am judecat 7 luni. Nu am mai așteptat hotărârea 10 luni de zile, mi-a venit într-o lună de zile>>. Pe mine mă interesează răspunderea disciplinară a magistraților, în momentul în care este un corp responsabil, e clar că se va produce o modificare substanțială și vziibilă în justiția românească”, a conchis liberalul.

1 comentariu la “Penalii din Guvern inflamează opoziția. Fenechiu: Acesta este MOTIVUL! EXCLUSIV

  1. Daca ,,Justitia”este folosita ca arma politica?!Sa nu uitam, mare parte a ofiterilor de securitate,sau cum le zice acum ,,securistii”,faceau Facultatea de Drept.Probabil era sarcina de serviciu.Se pune intrebarea:Cati dintre ei sunt acum in magistratura si ce ordine primesc?Dar odrastele lor,au urmat si ele calea magistraturii? Dupa cate stiu eu,Da.Si,atunci,despre ce vorbim?Justitia,la ora actuala,este putreda pana la miez.Ce-i de facut?!Tudorel Toader cred ca stie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *