Skip to content
Politică

Penalii din guvernul condus de Viorica. Cine se ocupă de dezvoltarea durabilă

Fostul ministrul al Mediului din partea UDMR, Laszlo Borbely, acuzat de DNA de fapte de corupție, dar împotriva căruia nu s-a putut începe urmărirea penală, din cauza imunității parlamentare, deține în prezent poziția de consilier de stat, coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului.

Borbely a anunțat joi că ”departamentul pe care îl conduc, după un an de discuţii în care ne-am întâlnit cu mai mult de 1.200 de oameni, a finalizat Strategia de dezvoltare a României până în 2030”.

După un an de discuţii cu toate segmentele societăţii, inclusiv cu tinerii, am finalizat, în luna noiembrie, printr-o hotărâre de guvern, această strategie. Greul acum începe, pentru că trebuie să concepem acea relaţie interinstituţională, care să o facă fezabilă şi să putem implementa acest nou concept. Sunt 17 obiective, 169 de ţinte. (…) Vom înfiinţa în curând un comitet interdepartamental, condus de prim-ministru, pentru că trebuie să se ia decizii în ceea ce priveşte implementarea acestei strategii.

Acest comitet va analiza de 2-3 ori pe an, cel puţin, cum implementăm în diferite domenii, începând cu educaţia, terminând cu sănătatea, cu infrastructura, cu statul de drept”, a explicat Laszlo Borbely la Palatul Victoria, la începutul conferinţei ”Contribuia asociaţiilor de tineret la implementarea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030”.

Se pare că nu există om-cheie, dintre cei puși de PSD pe zone de decizie economică sau strategică, în numele căruia DNA să nu fi încercat să deschidă cel puțin un dosar de corupție.

Nu poți fi om de decizie, în guvenrul PSD, dacă nu ai sau nu ai avut, la un moment dat, probleme penale.

Iar Laszlo Borbely, cel desemnat să se ocupe de dezvoltarea durabilă a țării, nu a scăpat nici până azi de acuzațiile de trafic de influență, formulate de DNA la adresa sa. Borbely a fost suspectat de două infracţiuni de trafic de influenţă şi de fals în declaraţii, conform Direcției Naționale Anticorupție. În cazul său, procurorii au dispus NUP (neînceperea urmăririi penale) doar după ce plenul Camerei Deputaților a respins de două ori ridicarea imunității parlamentare.

Astfel, Szepessy Szabolcs, consilierul personal al fostului ministru al Mediului Laszlo Borbely și doi oameni de afaceri, Ioan Ciocan, administrator al Lescaci Com SRL Negrești Oaș, județul Satu Mare, respectiv Anton Petru Molnar, administrator al Azimut Com SRL Acăţari, județul Mureș, au fost condamnați definitiv la pedepse cu executare de Curtea de Apel Oradea, în dosarul fostului ministru UDMR, care însă nu a putut fi anchetat și judecat în urma votului negativ al Parlamentului.

Cei trei au fost trimiși în judecată în 2014 de procurorii DNA Oradea pentru fapte de corupție în dosarul în care a fost cercetat și fostul ministru al Mediului, actualul deputat Borbely Laszlo, scăpat însă de anchetă după ce Camera Deputaților a respins de două ori, ultima dată în martie 2015, cererea procurorilor DNA de încuviinţare a începerii urmării penale a acestuia.

În cazul lui Ciocan, inculpat pentru cumpărare de influență, procurorii DNA au reținut că, în 2011, i-a remis lui Borbely, prin intermediul lui Szepessy Szabolcs – acuzat la rândul lui de complicitate la cumpărare de influență – foloase necuvenite constând în renovarea și utilarea unui apartament în valoare de 80.952 lei.

În aceeași perioadă, spunea DNA, Anton Molnar, inculpat tot pentru cumpărare de influență, i-a remis lui Borbely foloase necuvenite constând în reamenajarea și extinderea unui alt imobil, în valoare de 112.199 lei.

Sursa foto: Adevărul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *