De-a lungul ultimului deceniu, Carla Dejonghe, membră a Parlamentului Belgian, s-a străduit să evidențieze modul în care persoanele care trăiesc singure sunt adesea dezavantajate, fie prin cheltuielile mai mari ale gospodăriei, fie prin presupunerea că sunt disponibile pentru a lucra seara și în weekenduri.
Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, consilieră la Woluwe-Saint-Pierre, a luat atitudine, transformând primăria orașului în care trăiește în prima din țară – și poate chiar din Europa – care îi determină pe factorii de decizie politică să ia în considerare impactul acțiunilor lor asupra celor care trăiesc singuri, scrie The Guardian.
În întreaga Uniune, numărul gospodăriilor formate dintr-un singur adult, cu sau fără copii, a crescut cu 30% în mai puțin de un deceniu.
În 2022, aproape 72 de milioane de persoane trăiau singure în UE, în ceea ce Eurostat a descris ca fiind cel mai frecvent tip de gospodărie din întregul bloc. În ultimii ani, s-a atras atenția asupra a ceea ce se numește „penalizarea persoanelor singure”, referindu-se la costurile suplimentare suportate de cei care nu au pe nimeni cu care să împartă costurile, cum ar fi chiria, facturile la energie, abonamentele la internet și la televiziune.
Dejonghe ține să sublinieze că demersul ei nu își propune să reducă importanța familiei.
„Dacă o măsură este bună pentru o persoană, atunci va fi potrivită și pentru un cuplu sau o familie. Și, oricât am vrea sau nu, la un moment dat în viață, fiecare dintre noi va fi singur. Societatea s-a schimbat foarte mult, în timp ce politicile – nu. Lista propusă de municipalitate este un mic pas în direcția bună, dar trebuie să începem de undeva, a mai spus aceasta.”
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News