PSnews

Recent

Penitenciarele au luat foc: angajații declanșează proteste

proteste-tribune.com

Penitenciarele din România au luat foc: angajații declanșează proteste. Vedeți în cele ce urmează care sunt nemulțumirile personalului din sistem.

Salariații au anunţat că refuză să mai facă ore suplimentare, ceea ce ar putea duce la blocarea activităţii în închisori. Ei se plâng că Guvernul „adoptă legi care restrâng drepturi salariale şi scad pensii”.

„Lucrăm cu 61% din personal”, a explicat la Digi24 Sorin Dumitrașcu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP).

„Angajaţii din penitenciare declanşează proteste pe durata nedeterminată în toate unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor că reacţie la lipsa de interes a Guvernului în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor din penitenciare. Având în vedere că priorităţile politice legate de gratieri şi beneficii pentru deţinuţi au fost în bună măsură realizate, considerăm că este momentul că Guvernul şi Ministerul Justiţiei să lucreze şi în interesul realizării actului de justiţie”, se arată într-un comunicat al Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.

Astfel, într-o prima etapă, începând de marți, angajaţii din penitenciare nu vor mai efectua ore suplimentare şi alte atribuţii decât cele specifice funcţiilor ocupate. La fiecare penitenciar vor fi organizate pichetări şi fiecare angajat va acţiona în justiţie, în faţă instanţelor naţionale şi internaţionale de jurisdicţie a muncii, Guvernul României pentru obligarea acestuia la aplicarea unor măsuri concrete privind asigurarea unor condiţii de muncă decente.

„Dacă autorităţile nu vor reacţiona pozitiv, acţiunile de protest se vor muta la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Ministerului Justiţiei şi Guvernului României, până când aceste instituţii îşi vor respectă obligaţiile legale şi cele prevăzute în acordurile colective. Protestele angajaţilor din penitenciare sunt motivate de faptul că Guvernul României refuză să facă investiţii pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, blochează concursurile de ocupare a funcţiilor vacanţe, întârzie nepermis aplicarea unor măsuri de protecţie a angajaţilor şi adoptă legi care restrâng drepturi salariale şi scad pensii, se mai arată în comunicat.

Potrivit FSANP, bugetul penitenciarelor a fost redus cu 127 de milioane de lei, iar „alte 57 de milioane urmează a fi tăiate la proxima rectificare”.

„Sunt aproape 8.000 de funcţii vacanţe în sistemul penitenciar şi se înregistrează peste 700.000 de ore suplimentare. 1 angajat din 6 a părăsit sistemul penitenciar în ultimii 2 ani, iar Guvernul a blocat angajările. Condiţiile din penitenciare sunt la fel de improprii pentru personal pe cât sunt pentru deţinuţi, iar Parlamentul la propunerea Guvernului a recunoscut prin lege această situaţie de fapt. Diferenţa fiind că personalul din penitenciare lucrează în medie 23 de ani în aceste condiţii improprii, în vreme ce deţinuţii execută în medie câte 4 ani de pedeapsa”, se precizează în comunicat.

În plus, arată FSANP, ofiţerii şi agenţii de penitenciare gestionează mii de incidente grave – precum agresiuni între deţinuţi şi la adresa personalului, încăierări, violuri, distrugeri sau revolte – cauzate de lipsa de personal, a dotărilor necorespunzătoare şi a precarităţii amenajărilor de siguranţă, pentru care Guvernul României refuză să aloce fonduri.

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi