Penitenciarele se modernizează. România a pierdut 40 mil. €, pentru lipsa condiţiilor decente, în urma sentinţelor CEDO

Sursa foto: Pexels

Se fac investiţii în penitenciare; anul acesta se va ajunge la 74 de şantiere deschise pentru renovarea închisorilor, promite conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Aceasta dă asigurări că se fac eforturi pentru reintegrarea socială a celor care îşi recapătă libertatea, dar, mai ales, pentru asigurarea unor condiţii decente de trai în penitenciare. Pentru lipsa acestor condiţii, doar pentru anii 2020-2022, în urma sentinţelor CEDO, valoarea despăgubirilor plătite de România foştilor deţinuţi este de aproape 40 de milioane de euro.   

1.000 de fugari, peste 1.000 de locuri noi de detenţie şi două închisori la care s-au început lucrările – sunt cele mai importante cifre de pe lista realizărilor din 2023 în sistemul penitenciar.

Dan Halchin, directorul Administraţiei Penitenciarelor: Dimensiunea sistemului penitenciar e reprezentată de 44 de unităţi de custodie şi 4 unităţi de suport. Corpul poliţiei de penitenciar numără 13.000 de poliţişti, iar finanţarea acestui sistem a presupus în 2023 aproximativ 2 miliarde de lei. Toate aceste resurse sunt destinate custodiei si reintegrarii a 24 de mii de persoane private de libertate.

În ciuda investiţiilor tot mai mari, problemele persistă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL