Un profesor pensionar, cu o pensie bună în prezent, va avea de câştigat şi după majorarea din septembrie, arată calcule făcute după noua lege a pensiilor.
Spre exemplu, un pensionar român profesor, care în prezent are o pensie de 6.563 lei şi un stagiu de cotizare contributiv de 44 de ani, va primi după majorarea din septembrie circa 25%, arată calculele făcute de prof. Anton Hadăr, șeful sindicatului care se ocupă de învățământul universitar, duminică, la Antena 3 CNN.
Este vorba despre un bărbat profesor cu un stagiu de cotizare de 44 de ani, 8 luni şi 22 de zile, din care 9 luni a făcut stagiul militar şi 5 ani a absolvit cursurile facultăţii la zi.
În prezent, el are o pensie de 6.563 lei şi 91,25391 puncte realizate.
După indexarea din ianuarie, profesorul va avea pensia de 7.471 lei, adică majorarea de 13,8%, adică circa 1.000 de lei.
După majorare, el va ajunge la 101,42057 puncte realizate şi o pensie de 8.216 lei pe lună în septembrie, ceea ce înseamnă o creştere de 25,18%.
„Nu contează mereu meseria pe care o ai, ci numărul de puncte acumulate.
Câştigă aproape 1.500 de lei numai din zona de puncte pe contributivitate, din cei 44 de ani de muncă.
El este din categoria aceasta de pensionar în care dacă nu erau punctele de stabilitate, de vechime, nu obţinea nimic.
Şi dacă nu se dădeau aceste puncte de stabilitate, el pierdea, ieşea cu pensia de puţin peste 7.000 de lei”, a explicat prof. Anton Hadăr, șeful sindicatului care se ocupă de învățământul universitar.
Noua lege a pensiilor vine cu o formulă nouă de calcul
Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte
VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei.
Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.
Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).
Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.
Cum află românii când se pot pensiona
Când mă pot pensiona – este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.
Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.
Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News