Pensie de 20.000 de lei pentru beneficiarii din Pilonul II, unde contribuie peste 8,2 milioane de viitori pensionari

Sursa foto: Pexels
Sistemul pensiilor administrate privat din România (Pilonul II), la care participă cu contribuții obligatorii peste 8,2 milioane de salariați, trece prin cea mai bună perioadă a sa. Cele șapte fonduri au recuperat pierderile din pandemie și mai apoi din perioada de după declanșarea războiului din Ucraina și au depășit deja vechile maxime. O creștere, altfel firească, se vede și în ceea ce privește numărul și valoarea plăților către beneficiarii legali.

Suma medie plătită de fondurile de pensii românilor care au ajuns în situația de beneficiar în primele șase luni ale acestui an a atins 20.000 de lei, conform calculelor Economica bazate pe datele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Față de 2021, primul an în care numărul plăților a început să devină unul de luat în seamă, suma este cu 45% mai mai mare, conform unor analize publicate de www.studiifinanciare.ro.

Amintim că în sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) există, în acest moment, 8,2 milioane de conturi, nu toate alimentate lunar, dar, în orice caz, înregistrate pe numele unor salariați. Potrivit legii, 4,75% din salariul brut merge lunar către Pilonul II, iar procentul ar trebui să ajungă treptat la 6%, după ce acest moment a fost amânat în repetate ocazii. Sistemul a debutat în 2008, moment în care au fost înscriși obligatoriu toți salariații cu vârsta între 18 și 35 de ani.

S-au mai putut înscrise, opțional, și cei cu vârsta între 35 și 45 de ani. După lansare și până în prezent, sistemului li s-au adăugat toți noii salariați cu vârsta între 18 și 35 de ani. Deși legea permite fiecăruia să își aleagă fondul unde să cotizeze (vom vedea mai jos că acest gest are importanța sa, pentru că randamentele obținute de fonduri diferă uneori semnificativ), majoritatea covârșitoare a fost repartizată inițial aleatoriu iar ulterior în funcție de cota de piață a fondurilor.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: