Ce angajaţi pot primi pensie parţială de la vârsta de 55 de ani

Sursa foto: Pixabay

Modul de calcul al vechimii a fost schimbat odată cu noua lege a pensiilor în România. În alte ţări însă există şi alte opțiuni pentru pensionare.

De exemplu, în Germania, este aplicată pensionarea parțială. Mai exact, angajaţii de la stat şi privat, pot ieşi la pensie mai devreme de la vârsta 55 de ani, cu continuarea activității parțiale în câmpul muncii.

În aceste cazuri de pensionare parțială, salariul și contribuțiile la stat vor fi în continuare plătite de angajator, dar nu la 100%.

Pensionarea parțială se poate face sub două forme: modelul de distribuție egală și modelul bloc.

În cazul contractelor colective, posibilitatea de pensionare parțială poate fi obținută prin negocierea cu sindicatul. Dacă angajatorul este de acord cu pensionarea parțială, pensia câștigată va fi 50% din salariul anterior, plus o sumă suplimentară. Potrivit legii, contribuția suplimentară trebuie să se ridice la cel puțin 20% din remunerația la pensie parțială.

Când vorbim de distribuție egală, avem în vedere că orele de lucru anterioare sunt imediat reduse la jumătate. Salariul se înjumătățește şi apoi mai crește cu cel puţin 20%. Suma suplimentară este fără taxe și impozite, scrie ziarulromanesc.de.

Cei care vor să se pensioneze parţial pot opta şi pentru o asigurare de pensie (Deutsche Rentenversicherung) sau pot apela un consilier de pensii ca să afle dacă se califică pentru o pensie parțială.

Condiţii pentru pensionarea parțială

  • angajatul trebuie să aibă cel puțin 55 de
  • salariatul trebuie să fi avut un loc de muncă asigurabil obligatoriu timp de cel puțin 1080 de zile calendaristice (aproximativ trei ani) înainte de a începe orice pensie parțială.
  • pensionarea parțială nu este un drept! Asta înseamnă că angajatorul poate refuza cererea de pensionare parțială.
  • dacă angajatorul este de acord cu pensionarea parțială, pensia câștigată va fi 50% din salariul anterior, plus o sumă suplimentară.
  • Există cazuri în care angajații pensionați parțial au primit până la 90% din salariul lor inițial.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL