Pensii speciale. Președintele Casei Naționale de Pensii: 20.000 de lei e pensia medie la magistrați

pensii-speciale
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Un număr de 425.460 de persoane beneficiau, în luna decembrie 2023, de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Invitat în studioul Puterea Știrilor, președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu a explicat, însă, că mai mult de trei sferturi din totalul de pensii de acest fel sunt „cu caracter reparatoriu”. „Și aici vorbim despre văduvele veteranilor de război, persecutații etnici, persecutații politic, revoluționarii de la Revoluția din 1989”, spune Baciu.

De cealaltă parte, numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în 2023, de 10.310, cei mai mulţi, respectiv 5.309 fiind beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor. Pensia media a magistraților este de 20.000 de lei, spune Daniel Baciu.

„Vrea să fac clar o diferențiere. Deci, în acest 425.000 de pensii speciale sunt două categorii diferite. Vorbim despre pensiile de serviciu, care sunt cele șase categorii, și despre indemnizațiile cu caracter reparatoriu. Și aici vorbim despre văduvele veteranilor de război, persecutații etnici, persecutații politic, revoluționarii de la Revoluția din 1989. Acestea sunt niște indemnizații cu caracter reparatoriu și bănuiesc că nimeni nu are niciun dubiu cu privire la banii pe care îi primesc aceste persoane. Mai mult de trei sferturi din totalul de pensii de acest fel aparțin categoriei despre care tocmai v-am spus.

Categoria pensiilor de serviciu este o categorie separată, care un număr mult mai mic. Dacă mergeți pe portalul Casei Naționale de Pensii veți avea exact situația pe fiecare categorie. Și aici vorbim în principal de ce ați spus dvs. despre magistrați, vorbim despre grefieri, vorbim despre aparatul personalului diplomatic din Ministerul Afacerilor Externe, vorbim despre personalul Curții de Conturi, vorbim despre funcționarii publici parlamentari și vorbim despre cei care sunt în aviația civilă. Aceste șase categorii sunt ale pensiilor de serviciu, iar diferența până la 425.000 sunt acele indemnizații cu caracter reparator. Este foarte important să fac această precizare, să nu se înțeleagă că cei 425.000 sunt cei care primesc acele sume mari. Practic, acele sume mari care le primesc cele șase categorii, în special magistrații, se bazează pe o lege proprie de funcționare care spune foarte clar care este baza de calcul, au cu totul alt mod de calcul față de ce avem noi în sistemul public de pensii, dar acest lucru este reglementat prin legea proprie de funcționare”, a declarat președintele Casei Naționale de Pensii, la Puterea Știrilor.

20.000 de lei e pensia medie la magistrați

„În magistratură, pensia medie este undeva în jur de 20.000 lei. Aceasta este pensia medie pe care o au cei care lucrează în magistratură. Ei primesc cele mai multe pensii de serviciu, urmat fiind de celelalte cinci categorii pe care vi le-am enunțat anterior. Dar, repet, au mod de calcul separat. Știți foarte bine, chiar anul trecut a fost votată legea aceasta privind și pensiile de serviciu, unde au fost discuții nenumărate pe acest subiect.

S-au făcut niște pași importanți, pentru că li s-au schimbat puțin și modul de calcul. Vorbim de pensiile speciale. Chiar și la magistratură s-a schimbat modul de calcul, s-a schimbat vârsta de pensionare. Sunt multe lucruri care și la ei, în legea lor, s-au schimbat. Nu așa cum poate cum își doresc unii, mai abrupt, dar să știți că s-au făcut pași, adică nu mai sunt aceleași condiții pe care au fost pe vechea legislație privind acordarea acestor pensii de serviciu”, a mai adăugat Daniel Baciu.

Cine beneficiază de pensii speciale

Sunt mai multe categorii profesionale care beneficiază de pensii speciale.

Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, personalul asimilat judecătorilor. Condiția oficială este să aibă minimum 60 de ani și cel puțin 25 de ani în sistem. Se pot pensiona mai devreme de împlinirea vârstei, la cerere. Personalul auxiliar al parchetelor și instanțelor se alătură și el categoriei favorizaților.

Lor li se adaugă procurorii, judecătorii și consilierii financiari ai Curții de Conturi.

Parlamentarii, personalul navigant și membrii corpului diplomatic și consular, angajații Ministerului de Interne și cei ai Ministerului Apărării Naționale. Plus angajații serviciilor de informații.

Există și mai multe case de pensii care deservesc aceste categorii, beneficiarii având posibilitatea să aleagă de la care casă de pensii să primească banii – de la cea specială sau de la cea națională.

Date oficiale Casa Națională de Pensii

Un număr de 425.460 de persoane beneficiau, în luna decembrie 2023, de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Cel mai mare număr de persoane se înregistra în cazul beneficiarilor de indemnizaţii conform D.L. nr. 118/1990 – privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatură instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv 181.990. Indemnizaţia medie era de 1.363 lei.

Un număr de 18.149 de persoane beneficiau de o indemnizaţie medie de 837 lei, conform Legii nr. 49/1991 şi Legii nr. 44/1994 – privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, şi 67.117 de persoane erau beneficiare de indemnizaţii conform Legii nr. 189/2000 – privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.105/1999 pentru modificarea şi completarea Decretului-Lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatură instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările ulterioare, suma medie plătită fiind de 775 lei.

În ceea ce priveşte beneficiarii de indemnizaţii conform Legii nr. 309/2002 – privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961, aceştia erau în număr de 49.362, suma medie plătită fiind de 74 de lei.

Beneficiarii de indemnizaţii cf. Legii nr. 341/2004 – recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989 erau în număr de 12.876, aceştia primind o sumă medie de 1.901 lei.

De asemenea, în decembrie erau înregistraţi 578 de beneficiari conform Legii 109/2005 – Artişti, indemnizaţia medie fiind de 344 lei, 13.964 beneficiari de indemnizaţii conform Legii 8/2006 – Uniuni de creaţii, cu o indemnizaţie medie de 1.679 lei, şi 81.424 beneficiari conform Legii 578/2004 – Soţ Supravieţuitor, cu o indemnizaţie medie de 112 lei.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: