Skip to content
Politică

Pensiile militare trebuie reformate odată cu pensiile speciale, arată CE. Ciucă: În raportul Băncii Mondiale scrie clar că pensiile militare nu intră la capitolul pensii speciale

Inquam Photos / Ilona Andrei

UPDATE 13.40

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, referitor la precizarea Comisiei Europene potrivit căreia pensiile militare trebuie incluse în reforma pensiilor speciale, că „în raportul Băncii Mondiale scrie clar că pensiile militare nu intră la capitolul pensii speciale, ci pensii de serviciu”. „Pensiile militare au fost modificate prin lege şi sunt pe bază de contributivitate”, a adăugat prim-ministrul.

„Atunci când am realizat conferinţa de presă în timpul vizitei efectuate la Bruxelles şi în urma întâlnirilor cu oficialii europeni, inclusiv cu preşedinta CE, am prezentat că unul din subiectele discutate a fost ca acel procent de 9,4% din PIB să poată fi înlocuit cu un indicator de disciplină financiară prevăzut în PNRR”, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit News.ro.

Premierul a adăugat că „în ceea ce priveşte pensiile militare am discutat şi acest subiect inclusiv cu reprezentanţii Comisiei Europene care au fost într-o vizită tehnică la Bucureşti, săptămâna trecută sau în urmă cu două săptămâni, şi am discutat pe marginea raportului Băncii Mondiale, unde scrie clar că pensiile militare nu intră la capitolul pensii speciale, ci pensii de serviciu. Pensiile militare au fost modificate prin lege şi sunt pe bază de contributivitate”.

„La nivelul nostru continuăm să susţinem reforma pensiilor pe bază de contributivitate şi continuăm ca în demersurile pe care le face cu Comisia Europeană să ajungem la înţelegere conform cu principiile pe care le respectă şi celelalte state membre conform cărora pensiile militare nu sunt pensii speciale, ci sunt pensii de serviciu”, a mai spus prim-ministrul.


Pensiile militare trebuie reformate, odată cu pensiile speciale, iar România trebuie să se încadreze în procentul de 9,4% din PIB, la capitolul pensii, de anul viitor, susține Comisia Europeană. În acest context, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș a declarat că nu e potrivită o „bulversare a sistemului nostru de apărare națională”.

„Să vedem cum vom reuși să manageriem discuția dintre Comisia Europeană și forma finală pe care o va avea actul normativ privind pensiile speciale. Este limpede că jalonul are termen până la finalul lunii decembrie. O formă a acestui act normativ va trebui să o avem pentru a începe discuțiile cu Comisia și a limpezi forma în care jalonul îl consideră închis. Dacă privim la situația actuală pe care o au toate statele membre, o bulversare a sistemului nostru de apărare națională nu cred că este potrivită”, a spus Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor europene, potrivit Digi24.

Planul Guvernului de a reforma pensiile speciale prevedea schimbări etapizate, pe o perioadă de 10 ani, şi presupuneau creşterea vârstei de pensionare, dar şi reducerea cuantumului pensiilor, în raport cu veniturile brute.

Nicio pensie nu va fi mai mare decât salariul luat în mână, nu va mai fi permis să iei o pensie specială după doar câțiva ani de muncă într-un anumit domeniu, şi nu se va mai calcula pensia după media câtorva luni, mai bine plătite şi cu sporuri.

Militarii nu erau incluși în acest proiect, pentru că Banca Mondială a recomandat foarte clar, să nu intervină Guvernul la pensiile militare. BM spune că o propunere de scădere a beneficiilor ar putea declanșa un exod al cadrelor militare, într-un moment în care există o zonă de război aproape de România.

Cheltuielile cu pensiile trebuie să se încadreze în plafonul de 9,4% din PIB

Comisia Europeană se aşteaptă ca „România să continue să lucreze la implementarea reformei” sistemului public de pensii, care „va fi evaluată în contextul viitoarelor cereri de plată” ale ţării în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNNR), au declarat vineri surse din cadrul Executivului comunitar.

Plafonul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile „face parte din măsura privind reforma sistemului public de pensii. Această măsură prevede adoptarea unei noi legi privind sistemul de pensii”, care „să înlocuiască actuala lege a pensiilor (Legea 127/2019)”.

„Anexa la Decizia de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a evaluării planului României precizează că ‘Un scop al noii legi trebuie să fie menţinerea cheltuielilor totale cu pensiile publice (inclusiv toate schemele existente de pensii publice) stabile pe termen lung (2022-2070) la 9,4% din PIB”, au precizat sursele citate, notează agerpres.ro.

Ele reamintesc că aprobarea PNRR-ului României „stipulează jaloanele şi ţintele, obligatorii din punct de vedere juridic, legate de diferite reforme şi investiţii pe care România trebuie să le îndeplinească pentru a primit plăţile corespunzătoare”.

Sursele au mai spus că, potrivit Anexei la Decizia de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a PNRR-ului României, data limită pentru noua lege a pensiilor este primul trimestru din 2023, urmând ca evaluarea îndeplinirii acestui jalon să fie realizată de Comisie în contextul solicitării celei de-a patra cereri de plată.

Sursele Comisiei precizează de asemenea că „un jalon special, care are ca termen limită sfârşitul acestui an, este legat de revizuirea pensiilor speciale, care includ şi pensiile militare”.

„Acest lucru este parte a reformei generale a sistemului public de pensii, care este un element-cheie al PNRR-ului României. Îndeplinirea satisfăcătoare a acestui jalon va fi evaluată în contextul celei de-a treia cereri de plată”, conform surselor de la Bruxelles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *