Skip to content
Puterea Știrilor Video

Pensiile speciale și pensionările la 40 de ani vor dispărea în 5-10 ani, se anunță din PSD: „Chestia asta nu poate fi făcută abrupt, am avea un vid în justiție, poliție”

Inquam Photos / George Călin

Invitat în studioul Puterea Știrilor, deputatul PSD Laurenţiu Viorel Gîdei a atras atenția că termenul de „pensii speciale” nu există în sistemul juridic românesc. „Sunt indemnizații speciale”, susține Gîdei, care precizează că acestea vor fi schimbate și vor fi bazate pe contributivitate. „Nu vor depăși în niciun caz salariul pe care l-au luat respectivii domni în timpul activității”, subliniază social-democratul.

Totodată, Gîdei a anunțat că va fi schimbat și un alt capitol care va reglementa ca perioada minimă de cotizație. „Nu se va mai ieși la pensie la 40 și ceva de ani”, a precizat social-democratul, care a adăugat și că „perioada de implementare se va lungi pe o perioadă de 5-10 ani, ca tranziția să fie una ușoară și suportabilă pentru toți”.

„Acest jalon din Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR) a fost discutat cu cei de la Comisia Europeană, de la Bancă Mondială, diferiți experți, astfel încât să reușim odată să ieșim din retorica aceasta a pensiilor speciale. Această retorică este foarte simplă, oamenii trebuie să înțeleagă următorul lucru: de bază va fi contributivitatea tuturor pensiilor. Noi avem pensii speciale, dar ele sunt indemnizații speciale. Termenul de pensii speciale nu există în jurisdicția românească, dar indemnizațiile speciale vor avea la bază contributivitatea, nu vor depăși în niciun caz salariul pe care l-au luat respectivii domni în timpul activității.

Un alt capitol va fi ca perioada de timp să nu fie mai mică decât a celor care muncesc în mod normal. Nu se va mai ieși la pensie la 40 și ceva de ani, nu este corect. Dar chestia aceasta nu poate fi făcută abrupt și repede pentru că gândiți-vă că dacă ar ieși acest zvon, foarte mulți s-ar pensiona și am avea un vid în tot ceea ce înseamnă servicii, justiție, poliție ș.a.m.d. În acest caz va fi o chestie mai delicată, astfel încât perioada de implementare se va lungi pe o perioadă de 5-10 ani, ca tranziția să fie una ușoară și suportabilă pentru toți, să nu golim sistemele care au deja deficit de personal”, a declarat deputatul PSD Laurenţiu Viorel Gîdei, la Puterea Știrilor.

Amintim că ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, că proiectul privind pensiile speciale va fi trimis Guvernului pentru aprobare în câteva zile, susținând că îndeplineşte toate criteriile din PNRR.

„Vor fi respectate prevederile Curţii Constituţionale, vor fi respectate prevederile din PNRR, în rest suntem pe ultimele discuţii şi proiectul va fi înaintat Guvernului. În câteva zile înaintăm către guvern şi către comisie, după care îl înaintăm în Parlament”, a spus Budăi în plenul Camerei Deputaţilor, la Ora Guvernului, unde le-a răspuns parlamentarilor USR pe tema pensiilor speciale.

Întrebat dacă pensiile militarilor rămân unele ocupaţionale, Budăi a răspuns: „Ideea mea a fost de la început şi am spus tot timpul că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, însă o să avem proiectul de final. Ceea ce pot să vă spun acum este că am fost extrem de transparent, spre deosebire de ceea ce s-a făcut când s-a scris proiectul, şi am discutat în paralel şi cu Comisia şi cu Banca Mondială, dar şi cu cei interesaţi”.

Pensiile militare trebuie reformate, odată cu pensiile speciale, iar România trebuie să se încadreze în procentul de 9,4% din PIB, la capitolul pensii, de anul viitor, susține Comisia Europeană. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș a declarat că o „bulversare a sistemului nostru de apărare națională nu cred că e potrivit”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *