Skip to content
Societate

Pensiile speciale. Tot ce trebuie să știi despre ele

Inquam Photos / Octav Ganea

Subiectul pensiilor speciale a revenit pe agenda publică de când premierul Ludovic Orban a declarat că principiul contributivității trebuie să stea la baza calculului pensiilor.

„Decizia politică a Partidului Național Liberal este foarte clară, noi susținem principiul contributivității ca principiul care trebuie să stea la baza calculului pensiilor și susținem ca sistem de pensii diferențiat pensiile de serviciu ale cadrelor militare”, a precizat Ludovic Orban.

" "
" "

Care este cea mai mare pensie specială din România

Cea mai mare pensie din România este de 73.890 de lei, adică peste 15.000 de euro lunar şi este încasată de un fost magistrat. În total, statul plăteşte, lunar, peste 22 de milioane de euro pentru pensiile speciale.

Presa din România a semnalat în mai multe rânduri că Gheorghe Bălăşoiu, fost procuror-şef în judeţul Argeş şi fost comandant al Penitenciarului Colibaşi a rămas şi în 2019 cel mai bine plătit pensionar din România. „Cea mai mare pensie de serviciu este stabilită în temeiul Legii nr. 303/2004. Cuantumul brut al acesteia este de 73.890 de lei, din care impozit 7.189 lei”,  transmite Casa de Pensii.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în trimestrul II din 2019, pensia medie lunară în România a fost de 1.235 de lei. Astfel, cea mai mare pensie specială este de aproape 60 de ori mai mare decât pensia medie.

Care este cea mai mică pensie specială din România

Pe de altă parte, cea mai mică pensie specială din România este de 743 de lei și este plătită unui pensionar care a lucrat ca personalul auxiliar al instanțelor și parchetelor.

Militarii au, comparativ, cele mai mici pensii speciale din sistem. Astfel, pensia medie pentru un militar este de 3.480 de lei, iar cea minimă de 1.560 de lei.

Categoriile de persoane care beneficiază de pensii speciale

Casa Naţională de Pensii Publice plăteşte lunar pentru pensiile de serviciu 105 milioane de lei, din care 87 de milioane de lei au fost plătiţi din bugetul de stat şi 17 milioane de lei din bugetul asigurărilor sociale.

Categoriile care beneficiază de pensie specială (de serviciu) sunt consilierii de conturi şi auditorii externi ai Curţii de Conturi, judecătorii şi procurorii, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor de judecată şi al parchetelor, funcţionarii publici parlamentari, personalul aeronautic civil și membrii corpului diplomatic. Acestor pensii li se adaugă şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă ale parlamentarilor şi ale primarilor.

Cine va pierde pensia specială

Potrivit vicepremierului Raluca Turcan, Guvernul intenționează să elimine toate pensiile speciale, cu excepţia celor ale magistraţilor şi ale cadrelor militare.

„Vreau să menţin un angajament ferm, şi anume, drepturile câştigate nu se pierd şi legislaţia se aplică. Din perspectiva pensiilor, noi dorim să eliminăm pensiile speciale. Cu anumite excepţii: ale magistraţilor care beneficiază de o decizie a Curţii Constituţionale şi ale militarilor, care sunt în sistemul de apărare NATO”, a spus Turcan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *