Skip to content
Politică

Pensiile speciale trebuie să rămână, susține ministrul Marcel Boloș: „Sunt uneori exagerate și aici este posibil să avem de lucrat”

Facebook/ Marcel Ioan Boloș

Pensiile speciale trebuie să rămână, susține Marcel Boloș, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Într-un interviu pentru PS News, Boloș susține că pensiile speciale nu ar trebui eliminate, pentru că „le au toate statele membre din Uniunea Europeană și sunt un fel de recompensare a acelor categorii sociale de salariați care de-a lungul perioadei active de muncă au fost nevoiți să desfășoare anumite categorii de activități cu caracter special în domeniul justiției, apărării naționale, ordinii publice care au presupus constrângerea unor drepturi și libertăți fundamentale ale acestora”.

Întrebat dacă pensiile militarilor, angajaților MAI și magistraților se încadrează în jalonul PNRR, ministrul a precizat că , „avem o problemă de rezolvat pe fond”. „Dacă este să ne raportăm la această inadvertență între conținutul jalonului și specificul legislației naționale, atunci am fi tentați să spunem că nu avem de făcut reformă. Ori acest lucru nu cred că va fi posibil”, susține Marcel Boloș.

PS News: Și că tot am ajuns la capitolul PNRR. România are de îndeplinit un jalon din PNRR care prevede alinierea tuturor pensiilor speciale la nivelul contributivității până la finalul acestui an. Considerați că România ar trebui să elimine pensiile speciale, așa cum susține și Florin Cîțu, fostul președinte al PNL? Dacă nu, cum justificați menținerea acestora? Considerați că și pensiile militarilor, angajaților MAI și magistraților se încadrează în acest jalon al PNRR?

Marcel Boloș: Pensiile speciale trebuie să rămână, în opinia mea. Am spus acest lucru de mai multe ori. Spun și acum. Pensiile speciale le au toate statele membre din Uniunea Europeană și sunt un fel de recompensare a acelor categorii sociale de salariați care de-a lungul perioadei active de muncă au fost nevoiți să desfășoare anumite categorii de activități cu caracter special în domeniul justiției, apărării naționale, ordinii publice care au presupus constrângerea unor drepturi și libertăți fundamentale ale acestora. Cât despre cuantumul pensiilor speciale, acesta este un alt subiect de discuție. Sunt uneori exagerate și aici este posibil să avem de lucrat. Nu de alta, dar atunci când toți românii o duc greu în aceste vremuri aceste exagerări ale cuantumului pensiilor nu ne fac bine deloc. Este vorba de igiena morală în societate. Cât privește reforma acestor categorii de pensii speciale, s-ar putea la un moment dat să fim puși în situația care să despărțim cuantumul pensiilor speciale în două: cât revine părții de contributivitate și cât revine indemnizației fixe suportate din bugetul de stat. Vom vedea cum evoluează discuțiile cu Comisia Europeană.

În ceea ce privește pensiile militarilor, angajaților MAI și magistraților, aici avem o problemă de rezolvat pe fond. Jalonul precizează că reformăm pensiile speciale, iar legislația națională vorbește despre pensiile de serviciu și ocupaționale. Dacă este să ne raportăm la această inadvertență între conținutul jalonului și specificul legislației naționale, atunci am fi tentați să spunem că nu avem de făcut reformă. Ori acest lucru nu cred că va fi posibil. Va trebui să vedem în ce direcție se îndreaptă discuțiile informale cu Comisia Europeană și evident ce mandate vom primi din partea Guvernului României și a Coaliției de Guvernare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *