Sătui de inechitățile din sistem pensionarii au găsit o soluţie să adune mai mulţi ani de vechime şi speră ca noua lege a pensiilor să le ofere acest avantaj.Casa Națională de Pensii se pregătește pentru creșterile de pensii de la 1 ianuarie 2024. De săptămâna viitoare începe tipărirea cupoanelor cu noile sume. Toate pensiile vor fi majorate cu 13,8%.Pensionarii României au analizat la rândul lor noua lege a pensiilor şi au început dezbateri ample pe reţelele sociale.
Aşa au ajuns la ideea potrivit căreia anii de vechime ar putea creşte dacă Guvernul ar accepta ca sâmbetele muncite înainte de 1989 să se adune separat la anii de vechime, iar pensia să fie, astfel, mai mare. Aşa, seniorii României au sesizat că există o nedreptate, deoarece înainte de 1989 se lucra mult mai mult.
De exemplu un pensionar a muncit înainte de Revoluție peste 200 de ore pe lună, în timp ce un altul a muncit doar 170 de ore după Revoluția din 1989. Asftel, Legea Pensiilor arată că există pensionari care iau mai puțini bani față de cât au muncit, mai ales că formula de calcul după care vor fi recalculate pensiile nu ține cont de faptul că unii pensionari au muncit inclusiv sâmbăta față de cei de după 1989, care nu au muncit în weekend.
Ce spune noua Lege a Pensiilor
„În cazul în care în carnetul de muncă, în carnetul de asigurări sociale sau în oricare alt act prevăzut de lege au fost înregistrate salarii pe oră ori salarii pe zi, salariile lunare se vor calcula prin înmulțirea salariilor orare sau, după caz, zilnice, cu numărul mediu de ore pe lună, respectiv cu numărul mediu de zile lucrătoare pe lună din perioadele respective, astfel:
a) 25,5 zile (204 ore) pe lună, pentru perioadele anterioare datei de 1 ianuarie 1978;
b) 24,5 zile (196 ore) pe lună, pentru perioada 1 ianuarie 1978 – 1 martie 1990;
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News