Pensionarii, puși la plată pentru deficit: câți vor fi afectați de CASS-ul pentru pensie

Sursa foto: Freepik

Guvernul Bolojan a decis să-i pună pe pensionari să plătească pentru deficitul bugetar uriaș pe care l-au făcut guvernele precedente. Guvernul îi va obliga pe pensionari să plătească contribuțiile de asigurări de sănătate (CASS), deși nu au contracte de muncă și nu sunt activi pe piața muncii. O premieră în România care schimbă percepția asupra sistemului național de pensii și asupra veniturilor cetățenilor.

Premierul Ilie Bolojan a promis, în fața Comisiei Europene, că persoanele cu pensia mai mare de 3.000 de lei vor plăti CASS-ul de 10%, care momentan este achitat de muncitori din salariul brut. CASS-ul pentru pensionari nu se va aplica pe toată suma, așa cum e în cazul muncitorilor, ci doar pe suma care depășește pragul de 3.000 de lei. Cei care au pensii sub acest prag nu vor plăti nimic.

O persoană care are o pensie de 7.000 de lei va plăti CASS doar pe 4.000 de lei, adică 400 de lei pe lună. În loc de 7.000 de lei va mai primi o pensie de doar 6.600 de lei.

Câți pensionari vor fi afectați

În România sunt 4,9 milioane de pensionari, dar mulți dintre ei primesc pensii foarte mici. În 2024, Guvernul a mărit pensiile în urma recalculării și pensionarii s-au bucurat de sumele primite, însă după doar câteva luni vor pierde o parte din bani.

În România sunt 1,88 milioane de pensionari care primesc o pensie mai mare de 3.000 de lei pe lună. Aceștia vor trebui să plătească CASS de 10% pe valoarea care depășește pragul de 3.000 de lei. Noua taxă pentru pensiile pensionarilor se va aplica de la 1 august 2025 și va continua și în 2026.

Un grup de 1,88 milioane de pensionari este foarte important pentru partidele politice, deoarece pensionarii au drept de vot și își pot arăta nemulțumirile în ziua alegerilor. Rămâne de văzut cum vor justifica partidele aflate la guvernare această nouă taxă care reduce pensiile persoanelor retrase de pe piața muncii. O astfel de măsură deja îi sperie pe cei din PSD, care au propus pragul de 4.000 de lei pentru plata CASS în cazul pensionarilor.

„Tocmai asta e problema, motivul pentru care am intrat la guvernare era pentru a proteja veniturile mici și mijlocii. Pragul inițial de impozitare a pensiilor era 2.500 de lei, asta în primele discuții. După negocieri am reușit creșterea la 4.000 de lei. Cred că un lucru odată bătut în cuie și negociat așa trebuie să rămână”, a declarat Claudiu Manta, deputat PSD.

Câți bani ia Guvernul de la pensionari

Guvernul va avea doar 5 luni din 2025 pentru a recupera o parte din bani de la pensionari. Calculele Guvernului arată că de la 1 august și până la 31 decembrie, bugetul statului va câștiga 1,37 de miliarde de lei, adică 0,07% din PIB. Pe anul 2026, suma luată de la pensionari va fi de 4,13 miliarde de lei, adică 0,20% din PIB.

Dacă ne raportăm la calculul pe un an de zile, adică 4,13 miliarde de lei împărțit la 1,88 de milioane de pensionari, înseamnă că fiecare pensionar taxat cu CASS va pierde, în medie, suma de 2.196 de lei pe tot anul. Venitul anual al pensionarilor va avea o scădere importantă, care îi poate afecta în privința altor probleme sau poate avea un impact asupra consumului de zi cu zi.

 Mai mulți bani de la pensionari decât de la bănci sau jocurile de noroc

Guvernul pregătește și alte taxe, dar observăm că ia mai mulți bani de la pensionari decât de la bănci sau jocurile de noroc. Premierul Ilie Bolojan va aplica un impozit suplimentar pe sector bancar, de unde bugetul statului va încasa 1,33 de miliarde de lei în 2026, adică de 3 ori mai puțin decât de la pensionari.

Va fi aplicat un alt impozit suplimentar pentru jocurile de noroc, care au creat atâtea probleme cetățenilor. Guvernul Bolojan estimează că va încasa 1 miliard de lei cu această taxă în 2026, de patru ori mai puțin decât ia din buzunarele pensionarilor.

Pensia, transformată în salariu brut

În ultimii ani, pensionarii au suferit mai multe taxe pentru banii încasați din pensie. Pe lângă noua taxă CASS, pensionarii care câștigă peste 3.000 de lei pe lună plătesc și impozit de 10%. Acest impozit se aplică pe suma care depășește pragul de 3.000 de lei.

Dacă o persoană are dreptul la o pensie de 4.000 de lei după zeci de ani de contribuții, statul va câștiga 200 de lei din această sumă. Din cei 1.000 de lei peste pragul de 3.000 de lei, pensionarul va plăti impozit 10% și CASS 10%. Și în loc să bage în buzunar 4.000 de lei, va rămâne cu 3.800 de lei, iar într-un singur an pierde 2.400 de lei. Cu cât va avea o pensie mai mare, cu atât va pierde mai mulți bani.

Pensia a devenit un fel de salariu brut cu numeroasele taxe aplicate în ultimii ani pentru ca Guvernul să acopere o parte din deficitul bugetar. Aceste noi taxe vor scădea și încrederea muncitorilor în sistemul național de pensii, deoarece mulți se vor gândi că toate contribuțiile lor vor fi taxate de Guvern atunci când va fi criză economică.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: