Sunt şi pensionari români care se vor bucura de creşteri ale pensiilor cu peste 100% la recalculare, a confirmat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, la Antena 3 CNN.
După indexarea pensiilor cu 13,8% în ianuarie, veniturile bătrânilor se majorează din septembrie, odată cu recalcularea pensiilor.
Fiecare pensionar va avea pensia recalculată în funcţie de mai mulţi factori, amintiţi anterior, astfel că procentele de creştere diferă de la om la om, însă există nişte tabele orientative în acest sens.
Oficialii au promis că pensionarii vor avea pensiile majorate de la data de 1 septembrie şi nicio pensie în plată nu va scădea. Tot atunci, va intra în vigoare și legea pensiilor care vine cu o nouă formulă de recalculare a pensiilor.
Noua formulă de recalculare va oferi pensii mărite celor care au lucrat mulți ani (ideal peste 35), va face grupele de muncă mai puțin importante financiar, dar nu îi va favoriza pe pensionarii care au lucrat sub 25 de ani.
Sistemul de pensii publice din România este reglementat, începând din acest an, printr-o nouă lege, respectiv prin Legea 360/2023.
Noua lege a pensiilor, publicată în Monitorul oficial
Pe 6 decembrie 2023, legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial.
Ea se aplică începând din 1 ianuarie 2024. O parte din prevederi intră în vigoare de la începutul anului, iar cele mai multe din septembrie.
Noua lege prevede că de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie. Punctul de pensie va fi, astfel, 2.032 lei.
Totodată, vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, introdusă gradual.
De asemenea, stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani.
Data la care intră pensiile în februarie 2024
Astfel, plata pensiei pentru luna februarie 2024 prin Poșta Română se face în perioada 1-15, la domiciliul pensionarilor, informează Casa de pensii.
Pentru cei care nu sunt găsiți acasă, pensia şi talonul de pensie se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.
În ceea ce privește pensionarii care au ales plata pensiei în cont curent sau pe card, aceștia trebuie să știe că pensia intră de obicei pe card în data de 12, cel târziu pe 13.
La sfârşitul anului 2023, România avea 4,6 milioane de pensionari.
Noua lege a pensiilor vine cu o formulă nouă de calcul
Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte
VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei.
Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.
Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).
Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.
Legea nr. 118/2010 a stabilit că sintagma pensie socială minimă garantă va fi înlocuită cu sintagma indemnizație socială pentru pensionari, așa că pensia socială și indemnizația socială pentru pensionari se referă la același lucru.
Şeful Casei de pensii, Daniel Baciu: Puncte de stabilitate fac diferenţa
Spre exemplu, un român care a încasat în anii de muncă salariul minim, dar a lucrat 36 de ani, va beneficia de o creştere de peste 100% a pensiei, mai exact de 112,14%.
În acest caz, este vorba despre un bărbat cu stagiu de cotizare de 36 de ani, 21 de puncte realizate şi care are pensia minimă, de 1.125 de lei până de curând, la indexarea din ianuarie.
Pensia minimă pe care o avea era de 1.125 de lei, a luat 1.281 lei în ianuarie, după ce a crescut cu 13,8%, iar acest om a contribuit 36 de ani la buget.
Din septembrie, când are loc majorarea şi recalcularea pensiilor, românul va primi 29 de puncte bonus.
Următoarea pensie din septembrie va fi calculată astfel: numărul de puncte nou, 29, înmulţit cu VPR, care va fi 81 lei, astfel că pensia acestui român care a muncit pe salariul minim va fi de 2.349 lei.
Această majorare a pensiei lui înseamnă o creștere de 112,14%. El va primi cu 1.200 lei mai mult în fiecare lună.
Acest exemplu, al bărbatului care a muncit pe salariul minim toată viaţa şi are 36 de ani stagiu de cotizare, nu se aplică tuturor celor care au lucrat pe salariul minim.
„Noi la Casa Națională de Pensii avem un singur scenariu de aplicare a legii, cel care este prevăzut de fapt în lege.
Aceste recalculări se vor da toate integral, într-o singură tranșă, începând cu 1 septembrie.
Nu avem alt scenariu de lucru și pentru asta suntem capacitați cu toții la Casa Națională de Pensii, Casele teritoriale de Pensii și colegii de la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
Cazul prezentat mai sus este un caz extrem, să zic așa, nu este un caz general.
Acolo avem o persoană care a lucrat 36 de ani și se află în zona pensiei minime de 1.281 lei, adică a avut un salariu minim, cel mai probabil. Dar nu avem foarte mulți pensionari în această zonă.
Sunt în pensia minimă în jur de 1.200.000 de persoane, dar nu au acest stagiu de 36 de ani.
În cazul prezentat mai sus, calculul este făcut corect, dar e vorba şi de acele puncte de stabilitate într-adevăr care fac diferența.
Creșterile sunt foarte mari pentru că intervin acele puncte de stabilitate care se acordă după stagiul de 25 de ani.
Deci toţi care lucrează peste 25 de ani, toți care au stagii superioare stagiului de 25 de ani, primesc acest bonus, acele puncte de stabilitate care într-adevăr fac diferența la pensii”, a explicat Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, joi, la Antena 3 CNN.
Bonusurile pe care le pot primi românii la pensie
În plus, vor fi date şi bonusuri pensionarilor, potrivit articolelor din această nouă lege a pensiilor.
Astfel, pensionarii care vor lucra peste 25 de ani, adică peste stagiul mediu de cotizare, vor primi 0,5 puncte pentru fiecare an lucrat peste 25 de ani.
Cei care au lucrat peste 30 de ani 0,75 de puncte pentru fiecare an lucrat peste acea perioadă.
Românii care au lucrat şi au peste 35 de ani de cotizare vor primi un punct pentru fiecare an lucrat peste cei 35 în care au cotizat.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News