Pensionarii și cei care n-au 8 clase nu mai pot fi asistenți maternali

copil lego jucarii
Sursa foto: Unsplash

​​​​​​​După ce mai mulți copii ajunşi în „grija” statului au fost bătuți, chinuiți sau chiar și-au pierdut viața după ce au fost dați în plasament, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse înăsprește condițiile de selectare, evaluare și atestare a asistenților maternali.

Astfel, persoanele ajunse la vârsta de pensionare, precum și cele care nu au absolvit învățământul gimnazial nu vor mai putea fi asistenți maternali, potrivit unui proiect de hotărâre a Guvernului, pus luni în dezbatere pe site-ul Ministerului Familiei. Actuala rețea de asistență maternală este îmbătrânită și cu un nivel scăzut de educație, spun reprezentanții instituției.

Obiectivul principal al proiectului de act normativ este asigurarea transparenței statutului și a „procesului de selectare, evaluare și atestare a uneia dintre cele mai importante categorii profesionale, care activează în domeniul protecției copilului separat temporar sau definitiv de părinții săi, respectiv asistentul maternal”.

Mai multe condiții noi

Prima modificare propusă de specialiști din sistemul de protecție specială pentru a crește gradul de profesionalizare a actualei rețele de asistență maternală a fost impunerea unor condiții privind vârsta și nivelul de educație pentru atestarea ca asistent maternal. De asemenea, se introduce condiția ca cel puțin unul dintre membrii familiei asistentului maternal să obțină venituri.

„Poate fi atestată ca asistent maternal persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

– a împlinit vârsta de 18 ani şi are capacitate deplină de exerciţiu;

– a absolvit învățământul gimnazial;

– prin comportamentul ei în societate şi profilul psihologic prezintă garanții morale cu privire la creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor;

– persoana şi soţul/soţia prezintă disponibilităţi afective în relaţiile cu copiii;

– soţul/soţia şi copiii cu vârste de peste 14 ani care au acelaşi domiciliu cu solicitantul şi-au exprimat acordul cu privire la primirea în familie a unui copil/a unor copii;

– are domiciliul într-o localitate cu acces la servicii educaționale, medicale şi, după caz, la servicii de abilitare/reabilitare necesare copilului/copiilor pe care îi va primi în plasament;

– are drept de folosinţă asupra unei locuinţe care acoperă în mod corespunzător necesităţile de preparare a hranei, de igienă, educaţie şi odihnă ale utilizatorilor săi, inclusiv cele ale copilului/copiilor care urmează a fi primiţi în plasament şi pentru care se poate asigura un spaţiu individualizat de odihnă şi efectuare a temelor;

– cel puţin unul dintre membrii adulţi ai familiei, cu care locuieşte, realizează venituri”, stipulează proiectul de HG.

Unii dintre actualii asistenți maternali își vor pierde acest statut

Fetiță de 4 ani, victima bătăilor unei asistente maternale de 71 de ani

Unul dintre cazurile care au condus la schimbările legislative propuse de Ministerul Familiei este cel al fetiţei de 4 ani din Timiş, care a murit subit, în decembrie 2023, după ce fusese dată în grija unui asistent maternal de 71 de ani, cu doar câteva luni înainte, împreună cu cei  doi frați ai ei. O anchetă a Ministerului Familiei a arătat că trupul fetiței care ar fi decedat după ce căzut din pat şi s-a lovit la cap era plin de vânătăi mai vechi. Erorile sistemului de asistență socială au continuat şi după tragedie: fraţii micuței au fost daţi în grija unei alte asistente maternale, care fusese condamnată că a bătut un om cu ranga. Într-un final, copiii au ajuns la o mătuşă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: