Skip to content
Internațional

Pentagon: Peste 40% din forţele ruse de la frontierele Ucrainei sunt în poziţie de atac

aa.com.tr

Un responsanil al Pentagonului susține că peste 40% din forțele ruse aflate la granița cu Ucraina se află în poziție de atac, iar faza de destabilizare a țării vecine de către Rusia ar fi început deja, după cum a mai precizat acesta, notează AFP.

SUA susține că la granițele Rusiei cu Ucraian s-ar afla aproximativ 150.000 de soldați ruși, fiind desfășurați la nord, est și sud de țara vecină. Totodată, SUA susține că începând de miercuri forțele ruse de la frontieră cu Ucraina au început să se miște spre graniță, după cum a precizat responsabilul din cadrul Departamentului Național al Apărării al SUA, sub protecția anonimatului. Oficialul din SUA le-a transmis jurnaliștilor că între 40% – 50% din forțele de la frontiera cu Ucraina sunt în poziție de atac.

„Între 40% şi 50% sunt în poziţie de atac. S-au desfăşurat în punctele de adunare tactică în ultimele 48 de ore”, a transmis oficialul Petagonului. Acesta susține că punctele de adunare tactică sunt zone apropiate de linia frontului, acolo unde o unitate militară se poziționează înainte de a lansa o ofensivă. Totodată, acesta a transmis că Moscova dispunea, vineri, de 125 de batalioane de infanterie în apropierea frontierelor cu Ucraina, în comparație cu 60 în timp normale şi 80 la începutul lunii februarie.

Evacuările din estul Ucrainei sunt „folosirea cinică” a oamenilor de către Moscova, spun SUA. Departamentul de stat a transmis că evacuarea civililor de către rebelii susținuți de Rusia în estul Ucrainei a fost o mișcare „cinică” a Moscovei. „Anunțuri ca acestea sunt încercări suplimentare de a ascunde prin minciuni și dezinformare că Rusia este agresorul în acest conflict”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat reporterilor în marja Conferinței de Securitate de la München, scrie aljazeera. „Este, de asemenea, cinic și crud să folosești ființele umane ca pioni pentru a distrage atenția lumii de la faptul că Rusia își construiește forțele pentru a se pregăti pentru un atac.”

Potrivit sursei citate de Agerpres, scenariul cel mai probabil pentru un atac rusesc asupra Ucrainei nu este o invazie, ci mai degrabă o operațiune cu steag fals sau o lovitură de stat, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock. „Scenariul unei invazii complete ar putea fi posibil, dar nu sunt sigură că acesta este cu adevărat cel mai probabil scenariu”, a spus ea la Conferința de Securitate de la München.

„Mi-ar fi mai teamă că scenariul cel mai probabil este un steag fals [operațiune] sau o lovitură de stat sau, de asemenea, alte lucruri de genul… dacă toată electricitatea va cădea aici la acest hotel, am înnebuni cu toții și am înnebuni total”, ea. a adăugat, aparent făcând aluzie la un atac cibernetic sau un atac asupra infrastructurii critice a Ucrainei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *