Skip to content
Politică

Pentagonul anunță: Numărul doi în ierarhia Statului Islamic a fost ucis într-un raid

Pentagonul a anunţat vineri că forţele americane l-au ucis într-un raid aerian pe Abd al-Rahman Mustafa al-Qaduli, „ministrul finanţelor” în cadrul organizaţiei Statul Islamic (SI), pe care numeroşi analişti îl consideră „numărul doi” în ierarhia grupării jihadiste, relatează CNN.

Al-Qaduli urma să preia controlul operaţiunilor cotidiene ale grupării în cazul în care liderul acesteia – Abu Bakr al-Baghdadi – ar fi fost ucis sau s-ar fi aflat în incapacitatea de a conduce organizaţia, potrivit acestor analişti, scrie Mediafax.

Secretarul american al Apărării Ashton Carter a anunţat moartea lui al-Qaduli vineri dimineaţa (ora locală), într-o conferinţă de presă.

„Eliminăm în mod sistematic cabinetul ISIL (unul dintre acronimele SI)”, a declarat Carter, adăugând că „luna aceasta l-am ţintit cu succes pe al doilea în ierarhia ISIL”.

„L-am eliminat pe liderul care supervizează finanţarea operaţiunilor ISIL şi am afectat astfel capacitatea (grupării) de a plăti luptători şi de a angaja recruţi”, a subliniat Carter, explicând rolul liderului SI.

Întrebat dacă Statele Unite au depăşit un punct critic şi au început să înregistreze un succes în lupta împotriva SI, Carter a răspuns că există un „impuls” care „dă rezultate”.

Comandantul Statului Major Interarme Josephe Dunford, care a participat la conferinţă alături de Carter, a confirmat evaluarea acestuia, dar a avertizat că „în niciun caz nu aş spune că suntem pe punctul de a învinge ISIL sau că lupta s-a terminat”.

Carter a legat anunţul de vineri de atacurile teroriste din Europa revendicate de către SI, inclusiv masacrul de marţi de la Bruxelles.

Atacurile „de la Paris şi Bruxelles ne amintesc de ce este necesar să accelerăm înfrângerea ISIL, indiferent (unde acţionează gruparea) în lume”, a declarat Carter, reiterând angajamentul Stateor Unite faţă de Europa.

„Inamicii noştri sunt unii şi aceiaşi”, a declarat el. „Iar împreună continuăm să facem tot mai mult pentru a folosi întreaga greutate a vastelor noastre capacităţi militare în vederea accelerării înfrângerii SI”, a adăugat secretarul american al Apărării, potrivit realitatea.net.

Uciderea lui al-Qaduli nu este anunţată pentru prima dată.

Ministerul irakian al Apărării anunţa în iulie că liderul SI a fost ucis la Tal Afar, în nordul Irakului, într-un atac aerian al coaliţiei antijihadiste conduse de Statele Unite.

Însă Comandamentul Central american, care supervizează operaţiunile în regiune, afirma la vremea respectivă că nu deţinea „vreo informaţie care să coroboreze” uciderea numărului doi în ierarhia SI.

Trezoreria americană îl eticheta în 2014 pe al-Qaduli drept un „terorist mondial special”. Acesta foloseşte 12 identităţi false, potrivit Trezoreriei, inclusiv ce a de „Hajji Iman”, folosită vineri de Carter.

Departamentul de Stat american a oferit o recompensă în valoare de şapte milioane de dolari în schimbul unor informaţii despre al-Qaduli – una dintre cele mai importante, după cea oferită pentru al-Baghdadi – în valoare de zece milioane de dolari.

Această recompensă îl face pe al-Qaduli al şaselea cel mai căutat terorist din lume, după liderii Al-Qaida, SI şi reţelei talibane Haqqani.

Al-Qaduli s-a născut la Mosul, al doilea cel mai important oraş din Irak, în 1957 sau 1959.

El s-a alăturat în 2004 filialei Al-Qaida în Irak – care a devenit SI -, în cadrul căreia era adjunctul liderului de atunci, Abu Musab al-Zarqawi, şi „emirul” aripii de la Mosul a organizaţiei.

El a fost capturat şi încarcerat de către autorităţile irakiene, însă a fost eliberat în 2012, când s-a alăturat filialei grupării în Siria, potrivit Deprtamentului de Stat american.

Al-Qaduli ar folosi de asemenea numele de Abu Alaa al-Afri, însă CNN nu a putut verifica dacă este vorba despre una şi aceeaşi persoană.

Al-Afri ar fi fost profesor de fizică şi unul dintre protejaţii fostului lider Al-Qaida Osama ben Laden. El ar fi turkmen, ceea ce l-ar fi împiedicat să fie succesorul liderului SI Abu Bakr al-Baghdadi, potrivit unor analişti.

NBC News a anunţat anterior că al-Qaduli ar fi fost ucis joi dimineaţa, într-un raid al Forţelor speciale americane, în Siria.

Oficiali în domeniul Apărării au declarat pentru postul american că trupe au fost trimise cu elicopterul şi l-au aşteptat pe al-Qaduli, care a trecut pe lângă militari la bordul unui vehicul.

Comandoul ar fi încercat să-l captureze în viaţă, însă situaţia a escaladat, iar jihadistul şi alte trei persoane care se aflau la bordul vehiculului ar fi fost ucise, potrivit acestor oficiali.

Potrivit BBC, Carter a declarat vineri că militarii americani au ucis şi alţi lideri SI în ultimele zile. Între aceşti este şi un bărbat cunoscut sub numele de Abu Sara, însărcinat să îi plătească pe luptători în nordul Irakului, dar şi „un număr de asociaţi ISIL implicaţi în mod direct în planificarea unor atacuri în străinătate şi formarea (unor luptători străini)”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *