Skip to content
Politică

Pentagonul au confirmat sosirea în Siria a 70 de rebeli antrenați de militari americani

Pentagonul a confirmat, luni seară, intrarea în Siria a 70 de rebeli antrenați și echipați de SUA pentru a lupta contra grupării jihadiste Statul Islamic (SI), relatează agerpres.ro.
La rândul său, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO, organizație neguvernamentală cu sediul la Londra) a evocat 75 de combatanți pregătiți de armata americană.

Generalul Lloyd Austin, șeful Comandamentului militar american în Orientul Mijlociu (Centcom), a recunoscut miercuri în fața Senatului american că ‘4 — 5’ rebeli sirieni moderați pregătiți de SUA se aflau la acea dată în teren pentru a lupta împotriva forțelor SI.

Programul de pregătire a rebelilor sirieni moderați a fost lansat la începutul anului de către Statele Unite, beneficiind de o finanțare de 500 de milioane de dolari. El ar urma să formeze și să echipeze circa 5.000 de rebeli în primul an.

O primă promoție de 54 de combatanți și-a încheiat pregătirea în această vară, însă rebelii au fost atacați încă de la intrarea lor în Siria de Frontul Al-Nosra, mișcare apropiată rețelei teroriste Al-Qaida.

Potrivit unui comunicat al Centcom, combatanții nu se află ‘sub comandamentul coaliției’ conduse de SUA, dar forțele americane vor continua să îi susțină. Conform unor surse locale, rebelii sirieni moderați ar urma să colaboreze cu grupările Suqur al-Jabal și Divizia 30.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *