Skip to content
Internațional

Pentagonul denunţă manevre periculoase ale Iranului în apele Golfului

facebook

Pentagonul a denunţat miercuri operaţiuni „periculoase” efectuate de ambarcaţiuni ale marinei Gărzilor Revoluţionare iraniene în apropierea navelor de război americane ce patrulează în apele Golfului, informează AFP şi Reuters.

Potrivit sursei citate, 11 vedete ale marinei Gărzilor Revoluţionare s-au apropiat de mai multe ori şi au hărţuit şase nave de război americane aflate într-o misiune de supraveghere comună a căilor maritime în apele internaţionale din nordul Golfului.

Vedetele iraniene au trecut în mai multe rânduri prin faţa şi spatele navelor americane, îndreptându-se cu viteză, foarte aproape de acestea, se arată într-un comunicat al marinei americane, scrie agerpres.ro. Ambarcaţiunile iraniene s-au apropiat la 50 de metri de nava port-elicopter USS Lewis Puller şi la mai puţin de 10 metri de prora navei de patrulare Maui, conform sursei citate, care a publicat o serie de fotografii ale incidentului.

Echipajele americane au lansat avertismente şi au activat sirenele, fără a obţine răspuns din partea navelor iraniene. Evidenţiind comportamentul „periculos şi provocator” al Gărzilor Revoluţionare, Pentagonul a subliniat că forţele navale americane „vor rămâne vigilente”.

Acestea sunt instruite să acţioneze profesionist, dar ofiţerii noştri au dreptul să acţioneze pentru a se apăra„, se arată în comunicat.

Tensiunile persistă în Golf, inclusiv în Strâmtoarea Ormuz situată între Iran şi Sultanatul Omanului, unde nave occidentale patrulează în mod regulat pentru a asigura libertatea de navigaţie, după mai multe incidente în care au fost implicate Gărzile Revoluţionare iraniene, produse în zonă în 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *