Skip to content
Economie

Pentru a reduce dependența de Rusia, trebuie să grăbim finalizarea proiectelor de interconectare, spune ministrul Energiei: „Guvernul va face investiţii masive”

Inquam Photos / George Călin

Virgil Popescu (PNL), ministrul Energiei, a susținut că Europa, inclusiv România, trebuie să accelereze finalizarea proiectelor de interconectare la gaze pentru a reduce mai repede dependența energetică de Rusia. Popescu a mai afirmat că România are 60% din producţia de electricitate cu emisii reduse de carbon, iar Guvernul va face „investiţii masive în unităţile de producţie a energiei regenerabile”.

„Am avut un dialog fructuos cu Luigi di Maio – ministrul Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale, Italia, Benoît Revaz – secretar de stat Oficiul Federeal al Energiei – Elveţia, Prof Dorte Fouquet – director al Federaţiei Europene a Energiei Regenerabile şi Rina Bohle Zeller – specialist al companiei producătoare de turbine eoliene Vestas. Discuţia a vizat soluţiile privind complicaţiile de pe piaţa energiei, provocate de războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei”, a scris Virgil Popescu, pe Facebook.

Ministrul a precizat că a transmis că în procesul de decarbonare România se bazează şi pe energia nucleară.

Acesta a mai scris că Ucraina şi Republica Moldova au trecut în doar zece zile la sistemul energetic european, „iar acum trebuie să grăbim şi interconectivitatea în domeniul gazelor. Iar asta înseamnă că vom reuşi să diversificăm sursele de aprovizionare şi de transport, din SUA, Azerbaidjan, Qatar, Arabia Saudită, Egipt, Israel şi alte state”.

„Pe termen scurt, prin colaborare, vom folosi LNG (gaz natural lichefat) şi NG (gaz natural) de la ţări care nu folosesc energia ca armă de şantaj, aşa cum a făcut Rusia. Însă trebuie să lucrăm împreună, în parteneriat cu SUA şi alte state democratice, pentru a creşte gradul de securitate energetică. Lucrând împreună, sunt sigur că vom găsi şi oportunităţi pentru fiecare dintre noi”, a mai scris ministrul Virgil Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *