Skip to content
Economie

Pentru cine va interveni Guvernul cu amânarea ratelor la bănci

Antena 3

Criteriul pentru a obține amânarea plății ratelor la bănci va consta în creșterea cheltuielilor unei familii sau creșterea costurilor pentru o companie cu 25%, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, care a precizat că mecansimul este similar cu amânarea ratelor din pandemia de Covid-19, potrivit profit.ro.

”În ultima ședință de coaliție s-a decis să aplicăm această măsură privind moratoriul pentru amânarea ratelor la credite, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice. (…) Nu este o scutire, este o amânare la plată. Criteriul principal sau schimbarea de paradigmă față de moratoriul din 2020 este creșterea cheltuielilor sau costurilor. În pandemie, criteriul principal a fost scăderea veniturilor. Deci acum vom avea ca și criteriu creșterea cheltuielilor per familie sau creșterea costurilor per companie cu 25% față de perioada anului trecut și la companii, evident, va fi raportat la costurile referitoare la utilități, pentru că ne încadrăm și în situația care a apărut între timp practic costul lunar e afectat de prețurile de la energie, de la combustibil, dar și de la alte materii prime”, a declarat Adrian Câciu.

Acesta a susținut că procedura va fi destul de simplă, criteriul a fost agreat cu sistemul bancar, iar ordonanța de amânare va fi avizată și de către BNR care va emite și o metodologie. ”Este o măsură care implică o analiză pe care fiecare companie și-o va face, fiecare dintre cetățeni, pentru că, așa cum a fost și măsura din pandemie, la finalul amânării acestor rate se va prelungi scadența la creditul respectiv cu o perioadă similară, dar vei avea de plătit”, a mai spus Câciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *