„Pentru noi, timpul se oprise-n loc.” Cum au fost salvate două vieți

Sursa foto: Liv Bruce on Unsplash

Povestea Ioanei, în vârstă de 27 de ani, este cea a unei sarcini dorite, dar care a întâmpinat multe provocări. În primele patru luni, a avut de îndurat grețuri și vărsături severe, apoi, când în sfârșit trecuse cu bine peste aceste neplăceri, a aflat că valva mitrală este ruptă, iar această afecțiune îi pune viața în pericol.

„Atunci s-a pus problema întreruperii sarcinii, ca să pot fi operată pentru insuficiență mitrală, pentru că nu se știa cât de severă este și cum vor evolua lucrurile, ținând cont că în sarcină inima este oricum sub presiune. Însă eu nu am fost de acord”, declară Ioana.

La scurt timp după diagnostic, au apărut și alte complicații – colestază și contracții uterine asociate valvulopatiei. Pacienta era internată la Iași, la cardiologie, iar medicul care o monitorizase a căutat un chirurg dispus să intervină minim invaziv, luând în considerare și sănătatea copilului.

În cele din urmă, Ioana a ajuns la Spitalul Clinic SANADOR, cel mai mare spital privat multidisciplinar din țară, unde puteau fi realizate în siguranță și nașterea înainte de termen, și tratamentul chirurgical pentru afecțiunea cardiacă, și îngrijirea unui nou-născut prematur.

Pacienta a fost monitorizată în timpul sarcinii de Conf. Dr. Doru Herghelegiu și a născut prematur, la 32 de săptămâni, prin cezariană. După naștere, Ioana a vrut ca operația la inimă să aibă loc cât mai repede, astfel încât să se poată recupera și să îngrijească bebelușul în spital.

„Prima întâlnire cu bebelușul a avut loc în incubator, iar de ținut în brațe l-am ținut recent, înainte cu două zile să iasă de la terapie intensivă neonatală, unde a fost foarte bine îngrijit de Dr. Anca Cabăț. Acela a fost un moment în care și eu, și bebelușul am uitat să respirăm, unul în care, pentru noi, timpul se oprise-n loc”, declară emoționată pacienta.

Intervenția de chirurgie cardiovasculară indicată pentru insuficiența mitrală de care suferea Ioana a fost realizată de o echipă medicală coordonată de Prof. Dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară din Spitalul Clinic SANADOR. Plastia de valvă mitrală a fost efectuată minim invaziv, cu închidere de defect septal atrial, prin minitoracotomie dreaptă videoasistată.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL