Skip to content
Politică

PER, între ciocan și nicovală. Cum îl va suporta Bodea pe Tăriceanu în coaliție? EXCLUSIV

fn24.ro

Partidul Ecologist Român se vede prins între ciocan și nicovală. Citiți mai jos cum îl va suporta vicepreședintele PER Cristian Bodea pe co-președintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu într-o eventuală coaliție guvernamentală.

Dilema își are originile în recentele declarații controversate ale lui Tăriceanu. Amintim că, săptămâna trecută, liderul ALDE s-a plâns că apariţia parcurilor naţionale restrânge suprafaţa păşunilor, creându-le probleme oierilor.

„Îmi spuneau (oierii – n.r.) de proiectul creării unui al nu ştiu câtelea parc naţional, care le va lua 2.500 de hectare de păşune. Ei trăiesc din oierit. Activităţile astea se desfăşoară de zeci şi sute de ani. Nu s-a pus problema până acum. România începe să fie împânzită de parcuri naţionale. Eu nu cred că nu e bine să avem câteva zone de rezervaţie, dar aceste zone nu trebuie să scoată pădurile din circuitul economic pe care le posedă cetăţenii, nu trebuie să scoată păşunile şi alte zone de teren agricol. E, aşa, o frenezie la care noi nu ne uităm”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu.

La începutul lunii septembrie, Dănuț Pop (președintele PER) declara că formațiunea politică pe care o conduce este în discuții avansate cu PSD pentru o alianță înaintea alegerilor parlamentare.

Corelând afirmațiile de mai sus ale șefului Senatului cu cele ale președintelui PER, redacția PSnews.ro l-a contactat, marți, pe alt lider al partidului, vicepreședintele Cristian Bodea, ca să ne lămurim cum se va împăca o eventuală alianță a ecologiștilor cu social-democrații, în condițiile în care PSD are șanse extrem de mari să formeze o coaliție guvernamentală cu ALDE. La rândul lui, Bodea a dat de înțeles că PER se vede nevoit să meargă alături de PSD, din cauză că nu îi înghite nici pe cei de la PNL, nici pe USR-iști.

Prima întrebare a fost dacă mai sunt valabile intențiile de colaborare ale PER cu PSD.

„Discutăm acum din perspectiva că intrăm în Parlament. La momentul ăsta, dacă PSD va primi mandat de premier, dacă ne vor contacta, în principiu, da. Noi vrem să participăm la reconstrucția țării, noi am declarat fățiș că nu vrem să lucrăm cu Cioloș, nu putem lucra nici cu USR, nici cu PNL… Cu oamenii ăștia, noi nu putem să facem guvernare. Rămâne varianta PSD”, a declarat Cristian Bodea pentru PSnews.ro.

A doua curiozitate s-a referit la premier: va vrea PER prim-ministru propriu sau va merge pe mâna PSD, în situația în care oamenii lui Liviu Dragnea vor ține morțiș să trimită la Palatul Victoria un om de-ai lor?

„Noi putem avea propuneri. Eu pot să mă propun ca și premier, dar n-am voturile necesare, așa că, dacă Iohannis nu vrea premier PSD și mă acceptă pe mine în locul lui Tăriceanu, eu mă duc cu plăcere – ca să discutăm așa. Și știu ce vreau să fac. Dar noi dorim să intrăm la guvernare, în primul rând, pentru că vrem să facem treabă și ne interesează Ministerul Mediului, în primul rând, ca să facem ordine acolo, să oprim jaful ăsta pe care îl coordonează Romsilva. Or, asta se poate schimba doar de acolo, doar schimbând mentalitatea, hoția și mafia din Romsilva, din Ministerul Mediului”, a răspuns Bodea.

În acest punct, am atacat miezul problemei: după toate aparențele, PSD va aduce ALDE la guvernare. Ce relație va fi între ecologiști și liberal-conservatori, având în vedere poziția lui Tăriceanu amintită mai sus?

„N-avem treabă cu ei. N-avem un conflict. Până la urmă, interesul țării contează, când vine vorba să faci un guvern. Nu trebuie să mă iubesc eu cu Tăriceanu, ca să putem guverna. Fiecare își va primi ministerele, PSD, până urmă, va numi un premier care va coordona (așa cum e Cioloș)… Acuma: depinde de fiecare partid ce oameni propune pe acele ministere, ca să nu se facă de râs și să nu facă de râs partidul care i-a propus”, a replicat Cristian Bodea.

Am insistat, amintindu-i ecologistului de poziția șefului Senatului în legătură cu pădurile, dar Bodea a insistat pe ideea de a reforma Romsilva și de a stopa jaful de care această instituție nu este străină.

„ALDE, într-o eventuală coaliție, va primi vrea 2-3 ministere, să spunem. Tăriceanu n-are decât să facă ce vrea în ministerele lui. Eu, dacă o să primesc Ministerul Mediului, voi face ce voi crede de cuviință (discutând, bineînțeles, în coaliție), dar în niciun caz Tăriceanu nu va impune un trend. Noi, când vom negocia în primul rând cu PSD (dacă e să ne cheme la guvernare), vom aduce pe tapet ceea ce dorim să realizăm: să treacă legea cu 40% suprafață împădurită a României, legea cu răspunderea magistraților, legea cu notificarea de la ANAF în termen de 30 zile, oprirea exporturilor de bușteni pentru 10 ani… Astea sunt proiectele noastre și pe astea le susținem. Dacă intrăm, își asumă și PSD în programul de guvernare niște probleme de la noi”, a punctat liderul PER.

Și totuși: va sta PER la masă cu Tăriceanu, ținând cont de felul lejer în care acesta tratează situația pădurilor din România?

„Dacă nu stăm la masă cu nimeni, cum mai salvăm pădurea? Pentru că repet: noi n-avem treabă nici cu PSD, nici cu PNL. Am vrea să facem guvernul singur. Dar, dacă nu putem, atunci să mergem cu cine se poate! Pentru că, dacă stăm pe margine, nu salvăm nimic. Vorbim de inundații cauzate de deșertificări masive; vorbim de deșertificare în zona de câmpie, care – la fel – e cauzată de lipsa pădurilor; vorbim de poluarea din orașe, care – iar – vine din lipsa pădurilor din zonă. Aici, trebuie gândită o strategie pe termen lung, ceea ce nu se întâmplă la Ministerul Mediului de ani buni. Singura preocupare la Ministerul Mediului este să se adune bani la Fondul de Mediu, prin timbrul de mediu (acela ilegal), pentru ca ministrul să poată da bani cu dedicație la primarii partidului din care face parte. Ăsta e tot jocul la Ministerul Mediului, pentru că, pe lângă Ministerul Dezvoltării, Ministerul Mediului a rămas singurul care mai poate da bani cu dedicație”, a încheiat Cristian Bodea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *