Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au efectuat, miercuri, perchezitii la oficiul judetean Brasov al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) si la alte obiective, intr-un caz privind presupuse fraude cu fonduri europene. AFIR, aflata subordinea Ministerului Agriculturii, arata ca ea insasi a semalat suspiciunile de frauda privind 4 firme care au accesat fonduri europene prin programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).
DNA a precizat ca „efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea, in perioada 2011-2014, a unor presupuse infractiuni de coruptie si obtinere nelegala de fonduri europene”.
In cadrul anchetei, miercuri, procurorii si politistii au demarat 27 perchezitii in judetul Brasov, la diverse domicilii, dar si la „sediul unei institutii publice”.
In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii, precum si al Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei, a mentionat DNA.
La randul sau, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a precizat procurorii au demarat o ancheta la sediul Oficiului judetean Brasov al Agentiei.
AFIR subliniaza, insa, ca proiectele finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala investigate de catre DNA „au facut deja obiectul unor verificari interne ale AFIR, in urma carora Agentia a luat masurile administrative conform prevederilor legale”.
Agentia din subordinea Ministerului Agriculturii mentioneaza ca a constatat suspiciuni de frauda la proiecte derulate de 4 firme beneficiare: SC ANDRASEL SPACO 2011 SRL, SC CASIOPEIA SPACO SRL, SC ROMAGRAFEED 2009 SRL si SC ROMAGRA OTIS SRL, a mentionat AFIR.
AFIR, prin departamentele de specialitate, a intocmit doua rapoarte de control inca din data de 25.04.2014, pentru SC ANDRASEL SPACO 2011 SRL si SC CASIOPEIA SPACO SRL si in data de 06.06.2014, pentru SC ROMAGRAFEED 2009 SRL si SC ROMAGRA OTIS SRL.
In urma controalelor efectuate, AFIR arata ca a constatat „suspiciuni de frauda cu privire la modul de obtinere a finantarii si de implementare a proiectelor, drept pentru care, in conformitate cu prevederile OUG nr. 66/2011, privind prevenirea, constatarea si sanctionarea neregulilor aparute in obtinerea si utilizarea fondurilor europene si/sau a fondurilor publice nationale”.
In urma acestor veriticari, „au fost intocmite rapoartele de control care au fost transmise atat Departamentului pentru Lupta Antifrauda (DLAF), cat si Directiei Nationale Anticoruptie (DNA)”, a precizat agentia.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News