UPDATE Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, urmărit penal pentru abuz în serviciu

Facebook / DNA
Sursă foto: Facebook/ DNA

UPDATE 16:38

Primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, este urmărit penal pentru abuz în serviciu de procurorii DNA după ce Primăria Constanţa a finanţat o competiţie sportivă fără ca acel contract să fie atribuit în urma unei proceduri de selecţie publică, iar banii respectivi au ajuns la o firmă din Monaco, prejudiciul în acest caz fiind de peste 1,7 milioane de lei. În acelaşi dosar mai sunt urmăriţi penal Alin Vintilă, director executiv în cadrul Primăriei Constanţa şi Andrei Talpeş, preşedintele Clubului Sportiv Municipal Constanţa.

DNA a transmis joi, printr-un comunicat de presă, că procurorii anticorupţie constănţeni au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Vergil Chiţac, primar al municipiului Constanţa, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Alin Vintilă, director executiv în cadrul Primăriei Municipiului Constanţa, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi Andrei Talpeş, preşedinte al Clubului Sportiv Municipal Constanţa, pentru săvârşirea infracţiunilor de: complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi şantaj.

“În cursul anului 2023, cu ocazia derulării unui eveniment sportiv, organizat în Municipiul Constanţa de o asociere formată din cinci entităţi (din care făceau parte şi Primăria Municipiului Constanţa, Clubul Sportiv Municipal (C.S.M.) Constanţa, Federaţia Română de Yachting (FRY) şi o societate comercială cu sediul în Monaco), suspectul Chiţac Vergil, în calitatea menţionată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalte două persoane şi cu încălcarea prevederilor legislaţiei primare, ar fi aprobat finanţarea în totalitate a întregului eveniment.

Concret, finanţarea competiţiei sportive s-ar fi realizat de către Primăria municipiului Constanţa fără a exista un contract de finanţare care să fi fost atribuit în urma unei proceduri de selecţie publică şi fără să existe viză de control financiar preventiv sau vreun referat al compartimentului de specialitate”, se arată în comunicat.

DNA susţine că prin „înţelegerea” unora dintre părţi s-ar fi stabilit ca banii rezultaţi din finanţare să ajungă în conturile societăţii comerciale, cu sediul în Monaco, despre care procurorii afirmă că nu ar fi prestat vreo activitate bine definită în cadrul evenimentului respectiv).

De asemenea, Andrei Talpeş este suspectat că “ar fi exercitat constrângeri asupra unor persoane din conducerea Federaţiei Române de Yachting pentru a le determina pe acestea să efectueze o plată în valoare de aproximativ 290.000 euro către societatea respectivă”.

Procurorii au mai afirmat că în conturile societăţii comerciale, cu sediul în Monaco, ar fi fost viraţi în total 1.728.000 lei, sumă ce reprezintă un prejudiciu pentru Primăria municipiului Constanţa.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

UPDATE 15:48

Primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, a fost audiat la sediul DNA Constanţa, el declarând jurnaliştilor la sosire că nu ştie pentru ce a fost chemat, dar a dat asigurări că totul este în regulă.

După câteva minute, Vergil Chiţac a ieşit din sediul DNA Constanţa şi a declarat:

“Nu pot să vă spun prea mult. Este vorba de o procedură pe care a derulat-o CSM, nu are legătură cu Primăria”.

Vergil Chiţac a sosit joi după amiază la sediul DNA Constanţa. El a fost întrebat de jurnalişti de ce a fost chemat de procurorii anticorupţie.

“Nu ştiu. Vă spun tot când ies. Nu este absolut nimic, totul este în regulă. Staţi liniştiţi”, a afirmat Vergi Chiţac.

La sediul DNA au mai fost audiaţi, joi, Alin Vintilă, directorul executiv al Direcţiei Logistică din cadrul Primăriei Constanţa. El a făcut o scurtă declaraţie la ieşirea din sediul DNA.

“Voi colabora cu toate instituţiile statului român care doresc să lămurească ceea ce doresc să lămurească”, a declarat Alin Vintilă jurnaliştilor fără a oferi alte detalii.

De asemenea, la sediul DNA Constanţa a mai fost audiat şi Andrei Talpeş, directorul CSM Constanţa, care nu a dorit să facă declaraţii în faţa jurnaliştilor. Conform unor surse locale, auderile ar avea legătură cu organizarea în perioada 16 – 18 iunie, pe Lacul Siutghiol din Mamaia, a unei competiţii de bărci viteză.

CSM Constanţa anunţase atunci că la cursa respectivă participă nouă dintre cele mai rapide ambarcaţiuni din lume, pilotate de echipaje din Australia, Emiratele Arabe Unite, Italia, Kuweit, Marea Britanie, Norvegia şi Suedia.

Știre inițială

Procurorii DNA Constanța au efectuat joi, 13 iulie, percheziții la Primăria Constanța. Potrivit replicaonline.ro., este vorba despre un dosar legat de niște achiziții.

La momentul de față, operațiunea s-a încheiat.

Se pare că este vorba despre contractul privind stațiile de autobuz din Constanța. O firmă din Neamț este cea care s-a ocupat de adăposturile module, fiind vorba despre Belmar Prod, înființată de Biță Iosif, fost consilier local în comuna Bârgăuani. Valoarea contractului este de 8.558.750 de lei fără TVA. La începutul anului curent, procurorii au cerut de la Primăria Constanța documente în legătură cu acest contract.

Precizăm că stațiile au început să fie montate încă din 2022 și ele sunt încadrate, potrivit contractului, ca și mobilier urban. Însă, ele aveau nevoie de certificat de urbanism și autorizație de construire,având în vedere că lateralele trebuie alimentate la curent electric. Iar aceste documente nu au fost obținute.

Potrivit caietului de sarcini, panoul lateral, pentru publicitate, va fi iluminat în interior cu module LED cu protecție IP67, temperatură de culoare 6500 kelvin, alimentare electrică de 12 V curent continuu.

 

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: