Skip to content
Politică

Percheziții în Mureș: 11 persoane reținute pentru deturnarea licitațiilor publice și alte infracțiuni

www.livearad.ro

Unsprezece persoane au fost reţinute în urma a 94 de percheziţii făcute de poliţiştii din judeţul Mureş, la locuinţele unor persoane suspectate de deturnare a licitaţiilor publice, evaziune fiscală în formă continuată, spălarea banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Prejudiciul cauzat depăşeşte 2,2 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de Poliţia Română, percheziţiile au avut loc în 18 octombrie, respectiv 13 noiembrie, în 11 judeţe (Mureş, Alba, Argeş, Arad, Bistriţa-Năsăud, Bacău, Cluj, Ilfov, Iaşi, Mehedinţi şi Neamţ), sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş, beneficiind de sprijinul Serviciului Judeţean Anticorupţie Mureş.

Din cercetări a reieşit faptul că, în perioada 2016-2018, reprezentanţii unei societăţi comerciale din Mureş, având ca obiect de activitate servicii de pază, ar fi procedat la înfiinţarea unor societăţi comerciale cu specific pază şi protecţie, dar şi alte obiecte de activitate, pe numele unor persoane interpuse, potrivit news.ro

Ulterior, entităţile comerciale ar fi participat la licitaţii privind prestarea de servicii de pază în favoarea unor instituţii publice şi private, pe baza unor înţelegeri anterioare legate de preţul oferit, astfel încât licitaţia să fie adjudecată de o firmă controlată de către membrii grupului. De asemenea, pentru îndeplinirea condiţiilor cerute pentru participarea la licitaţii, aceştia ar fi procedat la falsificarea unor documente. Pentru a eluda plata impozitului pe profit şi a TVA, în perioada 2011-2016, membrii societăţilor ar fi înregistrat în actele contabile facturi fiscale de la 12 societăţi cu comportament fiscal neadecvat, reprezentând bunuri specifice activităţilor de pază, monitorizare şi dispecerat, care, în realitate, nu ar fi fost livrate, nefiind identificate cu în urma activităţilor procedurale„, se arată în comunicat.

De asemenea, în perioada 2017-2018, persoanele implicate ar importat autoturisme din spaţiul intracomunitar, prin intermediul societăţilor comerciale controlate şi, ulterior, acestea ar fi fost revândute către persoane fizice, fără a fi colectată TVA de plată la bugetul statului.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat depăşeşte 2.200.000 de lei.

Luni, 11 persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, cercetările fiind continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de deturnarea licitaţiilor publice, evaziune fiscală în formă continuată,spălarea banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Marţi, persoanele urmează a fi prezentate instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.

La activităţi au participat şi jandarmi din judeţul Mureş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *