Performanţă unică în industria grea din România. O companie din Neamţ va produce reactoare de 200 de tone

Performanţă unică în industria grea din România
Sursa foto: DCnews

Comes Neamţ, lider în Europa de Est în ceea ce privește producţia de utilaje tehnologice pentru industria de petrol şi gaze, chimică, petrochimică, energetică şi nucleară, îşi trece în portofoliu noi reuşite.

Reprezentanţii Companiei Mecanice de Echipamente Speciale, care are sediul pe fosta Platformă Chimică Săvineşti, aproape de Piatra Neamţ, au încheiat, în septembrie 2023, un contract pentru realizarea a două echipamente uriaşe în ceea ce priveşte, dincolo de detaliile tehnologice de ultimă generaţie, volumul lor.

Utilajele au fiecare aproximativ 200 de tone, fiind vorba despre reactoare de hidrogenare de mari dimensiuni, în cadrul unui proiect petrochimic din România, care-i inclus în strategia naţională de securitate energetică şi de mediu. Investiţia totală pentru construcţia acestora se ridică la peste 4 milioane de euro.

Este o performanţă unică în industria grea din România de după 1989, nemaifiind o astfel de realizare a unor reactoare de 200 de tone nici în anii comunismului, când mai erau câteva societăţi, dispărute între timp, cu obiect de activitate în domeniu. Comes a rezistat concurenţiei de pe plan internaţional şi are acum contracte cu firme din zeci de ţări din Europa, Golful Persic, Asia şi Africa.

„Comes va fabrica, în premieră, două noi reactoare, în scopul eficientizării procesului de producţie – creştere cu 24% a cantităţii de motorină şi îmbunătăţirea calităţii carburantului. Utilajele au componente interioare complexe pentru stocarea hidrogenului, iar masă brută de peste 200 de tone. Reactoarele vor fi puse în funcţiune în primul trimestru din 2024“, a declarat Anton Măzărianu, director general.

Un alt contract de anvergură al firmei lider în Europa de Est are o valoare de 10 milioane de dolari. Constă în înlocuirea unor trasee de conducte tehnologice, în lungime de zece kilometri, de la Rafinăria din afinăria Petrotel – Lukoil Ploieşti. Lucrările vor începe în luna noiembrie a acestui an, firma nemţeană angajând 250 de pesoane pentru acest proiect.

Anul trecut, Comes realiza altă performanţă unică în industria grea, livrând cel mai complex utilaj agabaritic realizat de o firmă românească, după 1990. Era tot un echipament uriaş, o coloană de absorbţie de 150 de tone, de 50 de metri lungime, care a costat 2,4 milioane de euro. A fost transportat în portul Constanţa. De aici, cu un vapor, a ajuns în Israel, la Haifa Group, o corporaţie internaţională.

Citeste mai mult MULT

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: