Skip to content
Opinii & Analize

Pericolul care îl pândește pe Iohannis

psnews.ro

Klaus Iohannis, fost primar al Sibiului, a fost ales președinte al României în 2014, câștigând în fața lui Victor Ponta cu 54,43%. Ura românilor față de Victor Ponta, și implicit față de PSD, a fost marele noroc al celui care avea să ocupe prima poziție în stat. Este lesne de înțeles că nu Klaus Iohannis a câștigat în 2014 prezidențialele, ci triumfător a fost votul urii. Drept urmare, oricine ar fi candidat în locul lui Iohannis, astăzi era la Cotroceni.

La PSD miroase a cadavru politic

Însă va mai avea Klaus Iohannis norocul din 2014 la alegerile prezidențiale din toamnă? Președintele se află acum într-o situație delicată, chiar cu câteva luni înainte de a începe lupta pentru Cotroceni. Cu „Titanicul PSD” șubred, despre care aș putea spune chiar că ne-am putea pregăti să-i punem lumânare la căpătâi și cu tătucul Liviu Dragnea în pușcărie (principalul responsabil pentru votul urii din 26 mai), președintele Klaus Iohannis nu prea mai are un rival pe partea stângă, cu care să ajungă să se bată într-un eventual tur 2.

Pare că tabla de șah a PSD-ului are prea puține piese. Viorica Dăncilă încearcă să acopere diagonalele cu Nebunul, dar a mai rămas prea puțin timp pentru cât de multe câmpuri au rămas descoperite.

Mulți se grăbesc să spună că președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu i-ar putea da emoții lui Klaus Iohannis. Da, ar putea, doar că nu are susținerea PSD, ori ALDE+PRO România nu vor obține cu siguranță mai mult de 13% la alegerile prezidențiale. Doar vorbim de un partid care nu a reușit nici măcar să treacă pragul de 5% la europarlamentare și de un partid nou înființat care a obținut 6,6%. Cât să „fure” Ponta de la PSD?

Fără un candidat puternic pe partea stângă, România ar putea să se confrunte în toamnă cu o situație nemaiîntâlnită. Visul negru al lui Klaus Iohannis s-ar putea adeveri, iar bătălia politică ar putea să se dea anul acesta, în turul 2, între doi candidați de dreapta. Astfel, Iohannis ar da nas în nas cu situația în care va trebui să se bată cu Dan Barna.

Electoratul PSD-ALDE-PRO România nu va vota niciodată cu „inamicul Klaus Iohannis”.

Ori, în acest context, scaunul lui Klaus Iohannis nu mai este atât de sigur, iar PNL ar trebui să se trezească din beția puterii și să acționeze din timp, căci politica se joacă pe voturi, iar visul frumos de ieri s-ar putea tranforma în coșmarul de mâine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *