Skip to content
Politică

Pericolul care pândește coaliția de guvernare. Politologul Cristian Pîrvulescu: PNL-ul devine un prizonier al UDMR-ului

Inquam Photos / Ilona Andrei

Deși sursele politice susțin că președintele Klaus Iohannis își dorește remanierea ministrului Justiției, Stelian Ion, analistul politic și politologul Cristian Pîrvulescu atrage atenția că președintele Klaus Iohannis „nu poate interveni, potrivit Constituției”. De asemenea, în opinia politologului, această informația „vine dinspre UDMR”.

„Președintele poate avea preferințe, dar din punct de vedere constituțional nu poate interveni.  Acea informație pe surse nu cred că este corectă. Există un acord de coaliție care a fost completat în luna aprilie și care specifică foarte clar care sunt condițiile în care se poate face o remaniere.  Fără ca USR să accepte acest lucru nu se poate.

Îmi pot imagina că unii vor să creeze impresia că primul-ministru este puternic, dar în realitatea, presiunile dintre USR și PNL pe fondul campaniei electorale din PNL au devenit atât de accentuate încât relația de cooperare dintre cele două este foarte importantă.

Poate că președintele a făcut o astfel de afirmație, dar o asemenea decizie nu ar face decât să pună în pericol stabilitatea Guvernului, care este oricum șubredă.

Eu cred că acest gen de informație pe surse vine dinspre UDMR. Nu se pot face remanieri în august, iar orice remaniere în acest moment în pericol coaliția.

Potențialul de șantaj al UDMR-ului este mai mare decât cel al USR-ului și asta pentru că PNL-ul devine un prizonier al UDMR-ului și guvernarea devine un prizonier al UDMR-ului pentru că dacă UDMR-ul părăsește guvernarea, nu numai că nu va mai exista majoritate, dar există opțiunea pentru altă majoritate și nu există șansa de a guverna cu sprijinul cuiva din Parlament: un guvern minoritar, cu sprijin condiționat”, spune analistul.

Pîrvulescu a explicat că în acest moment USRPLUS nu își permite demiterea unui alt ministru pentru că asta ar duce la „șubrezirea lui Barna”.

„Din punctul meu de de vedere, USR-ul câștigă mai multe lucruri pe termen mediu pentru alegerile ce vor avea loc în 2024 dacă trece acum în opoziție decât dacă rămâne în continuare la guvernare și dacă acceptă șantajul permanent al UDMR-ului.

Evaluarea miniștrilor este legată mai degrabă de problemele interne din USR. Se apropie alegerea președintelui USRPLUS, iar tensiunile dintre USR și PLUS continuă să existe. Nu se împacă cele două formațiuni politice. Au culturi diferite, orientări diferite, iar PLUS-ul este evident mai puțin important. Eu nu exclud categoric că au existat discuții în ceea ce privește demiterea lui Stelian Ion, exclud că ar putea exista o intervenție oficială. Nu se poate o intervenție oficială, iar indiferent de care va fi poziția domnului Cioloș nu cred că își vor permite să demită în acest moment un ministru USR.

Orice schimbare în acest moment a lui Stelian Ion îl șubrezește pe Barna”, conchide Cristian Pîrvulescu pentru PS News.

Președintele Klaus Iohannis cere remanierea lui Stelian Ion de la Ministerul Justiției, au precizat surse politice pentru PS News. Decizia finală a premierului Florin Cîțu ar urma să fie anunțată „cât mai curând”, au explicat sursele citate.

Picătura care a umplut paharul a fost faptul că ministrul USRPLUS refuză să găsească o soluție echilibrată în privința proiectului de desființare a Secției Speciale pentru magistrați (SIIJ) și pune în pericol „buna funcționare” a coaliției de guvernare.

2 comentarii la “Pericolul care pândește coaliția de guvernare. Politologul Cristian Pîrvulescu: PNL-ul devine un prizonier al UDMR-ului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *