Skip to content
Politică

Persistă scandalul Genius Travel: autorul țepei are șanse să scape nepedepsit

Persistă scandalul agenției de turism Genius Travel: citiți mai jos în ce fel autorul țepei are șanse să scape nepedepsit.

GENIUS TRAVEL SRL Bucureşti (CUI: 23163295) a intrat în insolvenţă pe 19 septembrie 2016, menţionând în cererea introductivă că „are datorii în suma de 2.220.764,99 lei, ce nu pot fi achitate întrucât nu deţine lichidităţi”. Înainte de deschiderea procedurii, Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) a anunţat că are în evidenţă 147 de turişti păgubiţi de această agenţie, iar ţeapa totală se ridică la 136.000 de euro, scrie luni jurnalistul Dan Scarlat pe site-ul Supervizor.ro.

Conform tabelului definitiv, cereri de admitere a creanţelor au depus doar 39 de turişti şi încă 20 de alţi creditori, iar masa credală rezultată a fost de numai 996.674,34 lei, adică mai puţin de jumătate din suma declarată de debitoare.

La Adunarea Creditorilor, au participat sau au transmis punctul de vedere 14 creditori, reprezentând 41,95% din masa credală. Nici măcar firma de asigurări, GERMAN ROMANIAN ASSURANCE SA, care deţine 4,62% din masa credală, nu s-a deranjat să voteze.

Participarea a doi creditori importanţi – PRESTIGE TOURS INTERNATIONAL SRL (11,34%) şi CALYPSO TURIZM TEKSTIL SANAYA SRL (26,81%) a făcut să fie întrunit cvorumul prevăzut de lege. În plus, aceste două agenţii de turism l-au refuzat pe administratorul judiciar provizoriu ALPHA PROFESSIONAL IPURL (societate reprezentată de către Andrei DICA), practician care a solicitat „un onorariu de 5.000 lei lunar (exclusiv TVA) plus 5% din creanţele stinse”. În cele din urmă, a fost aprobat „un onorariu de 2.000 lei lunar plus 2% din creantele stinse”.

Andrei DICA a întocmit raportul privind cauzele insolvenţei fără a pomeni ceva despre activitatea din 2016 sau despre ce s-a întâmplat cu banii încasaţi de la turişti (analizează evoluţia financiară până la 31 decembrie 2015) şi a solicitat trecerea la procedura de faliment în procedură simplificată, invocând printre altele că GENIUS TRAVEL SRL „nu mai dispune de lichidităţi şi înregistrează nevoi acute de avansare a unor cheltuieli de procedură, care sunt nesustenabile din averea debitorului”.

Citiți mai multe AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *