Skip to content
Societate

Persoanele care depun formularul pentru declarația unică nu sunt obligați să facă și plata taxelor în aceeași zi

Termenul anual pentru depunerea declarației unice pentru persoanele fizice este, în același timp, și termenul pentru plata taxelor pe veniturile independente obținute. Însă cei care depun formularul nu sunt obligați să facă și plata taxelor în aceeași zi, în măsura în care se încadrează în termenul-limită legal, scrie avocatnet.ro.

Taxarea afacerilor în 2020

 La început de an, orice companie ar trebui să cunoască și să verifice anumite aspecte ce țin de afacerile lor pentru a identifica regimul de impozitare și plafoanele fiscale majore care i se pot aplica, în conformitate cu legislația fiscală în vigoare. Totodată, dincolo de principalele obligații de plată pe care le au afacerile (precum impozitul pe venit, pe profit, TVA, contribuțiile sociale etc.), mai trebuie avute în vedere și altele mai puțin cunoscute. Un ghid util pregătit de specialiștii de la avocatnet.ro, în care ai la îndemână toate lucrurile pe care ar trebui să le știi ca să fii în conformitate cu legislația fiscală în 2020.

Conform regulilor din Codul fiscal, există un termen unic pentru depunerea declarației unice și plata taxelor pe veniturile raportate. De obicei, acesta este 15 martie, însă în 2020 s-a mutat pe 25 mai.

Totuși, atunci când vorbim de plata taxelor pe venituri, până la termenul-limită trebuie achitate dările aferente veniturilor obținute în anul anterior, nu și cele aferente veniturilor estimate în anul curent.

Dacă o persoană fizică depune declarația unică în data de 20 februarie 2020, de exemplu, aceasta poate să-și plătească taxele aferente anului 2019 în orice zi până la termenul-limită din 25 mai 2020. Așadar, nu este obligatoriu ca depunerea formularului și plata taxelor să se facă în aceeași zi, informația fiind confirmată de Corina Mîndoiu, partener asociat la EY România, la o conferință recentă de fiscalitate.

Dacă depunerea formularului se face fix pe 25 mai 2020, de exemplu, atunci contribuabilul n-are de ales și trebuie să plătească taxele în aceeași zi, desigur.

Evident, odată depus formularul cu veniturile estimate în anul 2020, persoanele fizice pot plăti în avans taxele aferente anului 2020, urmând ca în 2021 să se facă o regularizare.

2020 este al treilea an în care se depune declarația unică pentru persoanele fizice și, în același timp, este al treilea an în care termenul inițial de raportare este amânat.

Declarația unică se depune anul acesta atât pentru finalizarea situației pe 2019, cât și pentru estimarea veniturilor din 2020 și a taxelor aferente. Formularul se poate depune atât online, cât și în format tipărit (la registratura unităților fiscale).

Pentru veniturile independente, persoanele fizice datorează impozit pe venit (în cotă de 10%) și, dacă obțin venituri cel puțin la nivelul a 12 salarii minime brute (adică 26.760 de lei în 2020), datorează și contribuția la pensii (în cotă de 25%) și contribuția la sănătate (în cotă de 10%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *