Skip to content
Politică

Persoanele cu handicap, umilite în Parlament. PSD și ALDE și-au încălcat cuvântul

indianexpress.com

Persoanele cu handicap au fost umilite în Parlament. Vedeți mai jos cum și-au încălcat cuvântul Partidul Social Democrat (PSD) și Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE).

Propunerea legislativă pentru completare art.87 din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, a lui Claudiu Răcuci (deputat PNL de Alba) are în vedere ca persoana cu handicap nedeplasabil să fie evaluată la domiciliu, nu cum se întâmplă acum, în cazurile de reevaluare şi prelungirea valabilităţii certificatului de handicap, persoanele aflate în suferinţă gravă sau accentuată, stau la cozi interminabile, uneori şi mai multe zile la rând.

Inițiativa de act normativ a primit aviz negativ în toate comisiile parlamentare, deși, în primă fază, ea a fost primită și susținută de toată lumea, scrie Ecopolitic.ro.

„În luna mai am înaintat o propunere legislativă prin care doream să pun capăt umilinţei la care sunt supuse persoanele cu handicap accentuat şi grav, de a sta ore şi zile la cozi, pentru a primi o ştampilă din partea unor comisii de evaluare. O persoană cu handicap grav sau accentuat nu poate fi umilită, pe tot parcursul vieţii sale, de birocraţia mizerabilă care afectează tot mai profund România. Gândiţi-vă ce efort face o persoană cu handicap grav, ca să meargă zeci de Km şi să mai stea şi la coadă, cu orele sau cu zilele, pentru ca o comisie să constate că handicapul său grav nu a dispărut sau să i se spună că programul cu publicul s-a terminat şi să revină altă dată! Propunerea mea era simplă şi primise un aviz favorabil de la Consiliul Legislativ.

Pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat, care nu se pot deplasa, comisiile de evaluare, plătite din banii noştri, tebuiau să se deplaseze ele la domiciliul acestora! Astăzi, la Senat, parlamentarii PSD-ALDE din Comisia pentru muncă au dat un vot negativ, fără nici măcar să se gândească la răul uriaş pe care îl fac, sub pretextul că, deşi proiectul rezolvă o problemă dureroasă a oamenilor, atâta vreme cât acesta nu este iniţiat de PSD nu trebuie să treacă. Altfel spus, nu au avut nici un argument obiectiv pentru a respinge proiectul. La fel de grav este faptul că şi Comisia pentru drepturile omului din Senat a dat un aviz negativ, fără să precizeze şi motivele obiective pentru care a făcut acest lucru. Nici măcar reprezentanţii Guvernului nu au avut argumente şi nici nu au formulat un punct de vedere oficial, însă, pe la colţuri, unii reprezentanţi ai Guvernului s-au exprimat în sensul că e prea greu să trimitem comisiile la persoanele cu handicap grav şi atunci ar fi mai bine să vină persoanele cu handicap grav, chiar şi netransportabile, la comisie. Votul de astăzi din Senat al parlamentarilor PSD-ALDE este expresia cea mai fidelă a faptului că aceştia nu ştiu care sunt problemele de zi cu zi ale oamenilor şi că problemele persoanelor cu handicap nu-i preocupă în niciun fel! Am crezut că votul pentru Ordonanţa nr. 60 fost o greşeală, pe care cei din PSD şi ALDE o vor regreta. Acum văd că nu le pasă în nici un fel de persoanele cu handicap, ci, dimpotrivă chiar iau măsuri împotriva lor.

Faţă de persoanele încadrate în grad de handicap accentuat şi grav, îmi cer eu scuze pentru modul cinic în care au votat senatorii PSD şi ALDE. Chiar dacă am pierdut o bătălie, cu acest proiect, mai avem o şansă în Camera Deputaţilor, cameră decizională. Pentru acest motiv mă angajez să lupt cu toată forţa şi să conving chiar şi parlamentarii de la putere că românii aşteaptă de la ei decizii corecte şi că aprobarea legii este în avantajul oamenilor, a declarat Răcuci.

Reprezentanții Global Inclusion (asociație ce militează pentru promovarea și respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități) au declarat pentru site-ul citat că la începutul acestei săptămâni vor depune o petiție la cabinetele celor doi președinti ai Parlamentului României, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, prin care le vor aduce la cunoștință riscul la care sunt supuse aceste categorii de persoane cu dizabilități prin neadoptarea acestei inițiative legislative și prin faptul că această inițiativă a primit aviz negativ, prin votul parlamentarilor PSD și ALDE.

" "

1 comentariu la “Persoanele cu handicap, umilite în Parlament. PSD și ALDE și-au încălcat cuvântul

  1. nu prea inteleg de ce ne mai miram???in guvernarea tehnocrata s=a dispus ,prin HG927/2016 art III in Monitor Oficial nr 1005/2016 ,preschimbarea,inlocuirea certificatelor de handicap cu termen de valabilitate permanent desi legea 448/2006 interzice expres prin art 59,,asadar nu ar mai trebui sa fim chemati la comisii mai ales ca cei mai multi santem trecuti de varsta de 50-55 de ani varste limita pentru pensionarea de limita de varsta ale persoanelor cu handicap,si santem pensionati deja,de remarcat ca persoanele cu invaliditati ireversibile sau chiar cu invaliditati temporare nu mai sant chemate la comisiile de evaluare dupa implirea varsteide pensionare,deci nu ar trebui chemati la comisii nici handicapatii cu certificate cu termen permanent de valabilitate si nici handicapatii care s-au pensionat deja de limita de varsta!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *