Skip to content
Politică

Personajul care va arbitra soarta moțiunii de cenzură / EXCLUSIV

Guvernul condus de Dacian Cioloș va trece în această toamnă prin cea mai mare provocare: moțiunea de cenzură anunțată de PSD și ALDE. Cele două formațiuni politice nu au majoritatea în Parlament și sunt nevoite să caute sprijin la celelalte partide.

Această toamnă îl va transforma pe Traian Băsescu în marele arbitru al moțiunii de cenzură, deoarece PMP are forța să decidă viitorul Executivului. De când a format PMP, Traian Băsescu și-a dorit să nu dispară de pe scena politică, iar aceste mutări îi oferă șansa să joace rolul de arbitru, să aibă un cuvânt de spus.

Calcule pentru moțiune

PSD – 194 parlamentari

ALDE – 37 parlamentari

În total, cele două partide reușesc să strângă 231 de voturi, ceea ce este cu mult mai puțin decât numărul necesar de voturi, adică cel puțin 257 de voturi.

UDMR și-a declarat sprijinul pentru moțiune, dar știm prea bine că mereu maghiarii au avut pretenții ridicate și vor avea și de această dată, când sunt conștienți că PSD are nevoie de voturi. Social-democrații ne-au demonstrat în relația cu UNPR că nu sunt pregătiți să facă vreun cadou, ci totul se negociază la sânge.

PMP a ajuns la 41 de parlamentari după fuziunea cu UNPR, care le-a adus 30 de demnitari. S-ar strânge 271 de voturi care vor da jos Guvernul condus de Dacian Cioloș și un asemenea vot ar contura o viitoare alianță guvernamentală între PSD-ALDE-PMP, deoarece Băsescu nu intenționează să se implice în strategii de campanie, ci urmărește să se afle la masa negocierilor cu marile partide.

Băsescu arbitrează

Traian Băsescu a respins inițial ideea unei moțiuni, precizând că PMP nu va semna și nu va vota pentru această inițiativă a celor de la PSD și ALDE, dar probabil că până acum fostul președinte nu a primit nicio ofertă.

Experiența politică reprezintă un mare avantaj pentru Traian Băsescu, care știe deja cum să abordeze discuțiile cu Dragnea și Tăriceanu. Actualul președinte PSD are o experiență în PD, alături de Băsescu, iar Tăriceanu s-a aflat la conducerea Guvernului pe vremea când Traian Băsescu era liderul politicii din România și se instalase la Cotroceni.

Negocierile lui Băsescu vor fi pe termen lung, vizând o viitoare majoritate parlamentară și câteva locuri la guvernare. Dacă PMP se va implica în acest joc al moțiunii de cenzură, atunci avem semnalul că Băsescu va face echipă cu Dragnea și Tăriceanu după alegerile parlamentare. În caz contrar, fostul președinte rămâne să analizeze scena politică și să caute o oportunitate pe care s-o exploateze când se termină alegerile.

1 comentariu la “Personajul care va arbitra soarta moțiunii de cenzură / EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *