Skip to content
București

Perspective sumbre la RADET. Bușoi face instrucție cu Firea: PMB n-a mișcat nimic!

psnews.ro

Se întrevăd perspective sumbre la RADET. Președintele PNL București, Cristian Bușoi, face instrucție cu edilul PSD al Capitalei, Gabriela Firea.

Într-un comunicat trimis miercuri PSnews.ro, vicepreședintele PNL se arată revoltat de creșterea pierderii în rețeaua RADET în timpul insolvenței, care „arată ce prostească a fost insolvența și că primăria n-a mișcat nimic cu investițiile în rețea”.

„Raportul administratorului special al RADET dovedește cât de proastă a fost decizia băgării în insolvență a companiei și cât de mare este dezinteresul Primăriei Generale pentru a investi în refacerea și înlocuirea rețelei învechite de distribuție a energiei termice.

Pierderile au crescut în rețeaua RADET de la 55,42% în 2016, la 63,71% în 2017. Numai în acest an, în intervalul ianuarie-septembrie, s-a pierdut o treime din cantitatea livrată, iar numărul de avarii a crescut, firește, la fel și debranșările.

Aceste date arată negru pe alb că, în cazul RADET, primăria nu face decât să înrăutățească situația; iar bucureștenii plătesc pentru agentul termic pierdut prin rețeaua de conducte foarte vechi, din care dna Firea – după un an și jumătate de mandat – a reparat doar 5km, adică sub 1%, continuă Bușoi.

Europarlamentarul PNL dă ca exemplu atât administrația PNL-istă din Oradea (a lui Ilie Bolojan), cât și pe cea PSD-istă din Iași (a lui Mihai Chirica), municipalități care își modernizează rețeaua de distribuție a agentului termic cu fonduri UE.

În timp ce bucureștenii plătesc în plus pentru țevi vechi și sparte, Oradea și Iașiul își modernizează rețeaua de distribuție a agentului termic cu bani europeni. Oradea a semnat contractul de finanțare, în aprilie, iar în septembrie și Iașiul pentru demararea investiției din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 pentru reabilitarea rețelei termice.

Bucureștiul, deși poate beneficia prin POIM de bani europeni pentru modernizarea sistemului de termoficare, nu are acces la finanțare din cauza că fiind în insolvența, RADET nu îndeplinește condițiile de finanțare: contract de delegare și licență de operator.  În felul ăsta, stăm și măsurăm pierderile din ce în ce mai mari pe care le plătim din buzunar, iar tot ce face primăria este să mărească subvenția pentru a acoperi pierderi care au crescut consumul bucureștenilor cu 20% în acest an.

Este neapărat nevoie ca Primăria Generală să crească sumele alocate investiției în refacerea rețelei RADET și să înființeze noi centrale termice de cartier, pentru a reduce costurile de distribuție: acum, în zona de Nord și Est nu sunt CET-uri, iar agentul termic este transportat de la CET Sud, cu costuri enorme”, încheie Cristian Bușoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *