Skip to content
Politică

Perspectivele lui Gușă pentru alegerile parlamentare: Dezastru!

www.soridapress.ro

Analistul politic Cozmin Gușă, într-un interviu pentru Evz.ro a făcut o serie de previziuni în ceea ce priveşte rezultatele partidelor la alegerile parlamentare care vor avea loc pe 11 decembrie.

Astfel, acesta susține că Dacian Cioloș își împarte prestigiul de prim-ministru între PNL și USR, dar nu reușește să satisfacă niciuna dintre doamnele de dreapta. Nici pe Alina Gorghiu, nici pe Clotilde Armand.

Mai mult, Cozmin Gușă este de părere că frauda la alegerile parlamentare va fi majoră și că va fi în detrimentul partidelor noi și în avantajul structurilor vechi, prăfuite, care vor ști să-și asimileze voturi care nu li se cuvin.

”Da, românii cred în vorbe. Americanii cred în vorbe, rușii cred în vorbe . Oamenii, în general, cred în vorbe. În această epocă a postmodernismului e mult mai importantă forma decât conținutul… de unde și tentația de a crede în vorbe și chiar plăcerea de a te autoconvinge de anumite lucruri. Vedem dezastrul electoral – eu așa îl consider – din America, vedem lipsa de consistență în opțiuni la nivel de România. Pericolul pe care nu-l percep cei care votează din entuziasm este faptul că, în urma votului lor, anumiți oameni capătă pix, decizie și nu mai dau socoteală absolut deloc și rezolvă tot la nivel de imagine, subjugând presa”, a declarat Cozmin Gușă.

Mai mult analistul a declarat că oferta politică a partidelor în acest an este deficitară, spre deosebire de alți ani.

”Dacă ne uităm la oferta politică ne dăm seama că suntem într-un colaps total. Stăm prost astăzi. Spre deosebire de alte alegeri nu avem vectori consolidați din punct de vedere profesional și nici politic. Spre exemplu, dacă la PSD avem vectori consolidați politic de la Liviu Dragnea în jos, structura în sine, ei nu sunt consolidați profesional. Mă uitam la o dezbatere de-a lor, din acum câteva zile, și comparam masa de prezidiu și felul în care s-au educat profesional cei care stăteau acolo cu masa de prezidiu din urmă cu 15-16 ani, când eram eu secretar general al PSD. Atunci, lângă mine erau Adrian Năstase, Ioan Rus, Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu, Ioan Mircea Pașcu, Florin Georgescu, Nicolae Văcăroiu, Mihai Tănăsescu, chiar și Viorel Hrebenciuc. La nivel de expertiză, dacă este să comparăm ce putea să ofere PSD-ul atunci și ce oferă astăzi ne îngrozim, iar oferta este direct proporțională cu involuția României. Dar și mai tare te poți enerva când te uiți la partea cealaltă, la liberali, și îți dai seama că, în afară de un Florin Câțu, foarte timid, și care nu are știința să-și impună părerea, n-ai cu cine”, susține acesta.

”Cei de la ALDE, care apără doar corupția, neinsistând pe partea profesională, ar avea câțiva oameni care se mai pricep pe-acolo, dar ei își apără doar imaginea lor. Și uite așa ajungem la PMP, unde vorbește doar Traian Băsescu, și s-a terminat lista. Pentru că la UDMR există spaima pragului electoral și toți se mobilizează cu mesaje mincinoase, doar ca să le mai spună încă o dată ungurilor cât de tare sunt în pericol cu pierderea identității lor și așa mai departe. În partea cealaltă sunt românii verzi, care nu au soluții de guvernare sau de administrare, fie că se numesc  PRU, PRM sau Alinața Națională. Ei ar fi putut să devină o găselniță de campanie doar dacă ar fi avut înțelepciunea să-și unească eforturile sub o umbreră politică bine finanțată – și mă gândesc la PRU, unde e Sebastian  Ghiță și poate să finanțeze -, și să încerce trecerea pragului în felul acesta, cu un scor, dacă s-ar fi unit, între 8-10%. Așa, o să-și împartă sărăcia, nevoile și neamul cu scoruri până în pragul electoral. Și nu reprezintă nici un contrabalans la UDMR, adică o mișcare naționalistă de sens invers. Pentru că și mișcarea UDMR este tot o mișcare naționalistă, dar care fructifică spaimele maghiarilor că ar putea să fie asimilați total”, a adăugat Gușă.

Potrivit analistului, USR ”s-ar putea să fie doar un foc de paie”, motivul fiind chiar lipsa liderilor.

”Din două motive, unul de formă și altul de fond, USR-ul s-ar putea să fie doar un foc de paie. Motivul de formă este lipsa liderilor: Nicușor Dan nu are nici alură, nici conținut de lider politic. Ca să nu mai vorbesc deapre Clotilde Armand, care nu are decât formă, dar o formă care nu poate să inspire un electorat destul de pretențios. Electoratul  nehotărât este pretențios, că de aia nu merge la vot și șansa USR-ului era să se adreseze lui. Doamna Armand este mult sub radarul acestui electorat. Și alți lideri nu au. Nu au lideri, deci nu au locomotivă electorală. Dacian Cioloș își împarte prestigiul de prim-ministru între PNL și  USR, dar nu reușește să satisfacă pe niciuna dintre doamnele de dreapta. Nici pe Alina Gorghiu, nici pe Clotilde Armand”, conchide analistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *