Skip to content
Societate

Pescador turcesc, oprit cu focuri de avertisment în Marea Neagră: Garda de Coastă a intervenit după ce nava a intrat în zona economică exclusivă a României

" "

Un pescador sub pavilion turcesc a fost descoperit, luni, în timp ce pescuia ilegal în Marea Neagră, în zona economică exclusivă a României. Polițiștii de frontieră au reacționat cu focuri de armă în urma cărora nu au fost înregistrate victime și nici pagube materiale. În primă instanță, pescarii au fost somați prin mijloace radio și semnale vizuale și acustice, însă în lispa unui răspuns la aceste somații, polițiștii români au recurs la variata focurilor de avertisment.

Polițiștii de frontieră au folosit focuri de armă pentru a opri un pescador turcesc care pescuia ilegal în zona economică exclusivă a României, din Marea Neagră

" "
" "

”În data de 14.03.2021, polițiștii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanța, acţionând în baza unei informații, au executat o misiune de patrulare cu nava MAI 0201, în zona economică exclusivă a României. Astfel, la o distanță de  aproximativ 48 mile marine de localitatea Sf. Gheorghe, a fost detectat un pescador pavilion Turcia care desfășura activități de pescuit ilegal.

Poliţiştii de frontieră de pe nava Gărzii de Coastă au efectuat somaţiile legale pentru oprirea ambarcaţiunii folosind mijloace radio, semnale optico-vizuale și acustice. Având în vedere că pescadorul vizat nu a răspuns somațiilor, poliţiştii de frontieră au întreprins gradual demersuri specifice, constând în executarea de foc de avertisment prin utilizarea armamentului de la bordul navei. Menţionăm, că pe timpul acţiunii nu a fost rănită nicio persoană şi nu au rezultat pagube materiale”, se arată într-un comunicat de presă al Gărzii de Coastă

În cele din urmă, pescadorul turcesc a ieșit din zona economică exclusivă a României. Totodată, Garda de Coastă din Turcia a fost informată ”în vederea dispunerii măsurilor legale faţă de pescadorul turcesc”.

Garda de Coastă mai transmite că polițiștii de frontieră au recuperat plasele de pescuit. Deocamdată este vorba despre 47 de plase de pescuit în lungime de aproximativ 50 m fiecare, însă acțiunea continuă împreună cu reprezentanții ANPA.

”În cauză, poliţiştii de frontieră s-au sesizat din oficiu și au întocmit lucrare penală sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de pescuit comercial sau sportiv fără licență sau autorizație de pescuit și pescuitul cu alte unelte sau scule neautorizate”, se mai arată în comunicatul citat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *