Skip to content
Politică

Pesta porcină africană afectează 12 judeţe, 207 de localităţi, 230.000 de porci afectaţi de boală, eliminați

Pesta porcină africană evoluează în 12 judeţe, în 207 de localităţi, cu un număr total de 898 de focare, fiind înregistrate şi 57 de cazuri la mistreţi, anunţă ANSVSA. În total, au fost eliminaţi peste 230.000 de porci afectaţi de boală.

Potrivit unei informări transmise, joi, de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), de la data confirmării prezenţei virusului în România pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în judeţul Satu Mare, pesta porcină africană (PPA) evoluează în două zone geografice.

„Pesta porcină africană evoluează în 12 judeţe, în 207 de localităţi, cu un număr total de 898 de focare (dintre care 13 în exploataţii comerciale industriale, unul în abatorul aparţinând unei ferme şi unul într-o exploataţie comercială de tip A) şi 57 de cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 232.722 de porci afectaţi de boală”, arată sursa citată.

Astfel, în zona de N-V a României, boala evoluează în trei judeţe: Satu-Mare, Sălaj şi Bihor, prezenţa virusului fiind confirmată în 13 localităţi. Au fost ucişi 1.375 de porci domestici şi au fost afectaţi 15 porci mistreţi.

În zona de S-E a României, boala a fost confirmată în 194 de localităţi din judeţele: Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi, Ilfov, Buzău şi Giurgiu. Au fost ucişi 54.296 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în 11 exploataţii comerciale de mare capacitate, o exploataţie comercială de tip A şi în abatorul aparţinând unei ferme, au fost ucişi 178.426 de porci. Totodată, au fost afectaţi 42 de porci mistreţi.

Potrivit sursei citate, în judeţul Satu Mare sunt 7 focare în gospodăriile populaţiei şi 10 cazuri la mistreţi, în Bihor – 28 de focare în gospodăriile populaţiei şi 1 un caz la mistreţ, iar în Sălaj sunt 4 cazuri la mistreţi.

În cealaltă regiune afectată, în judeţul Tulcea sunt 551 de focare în gospodăriile populaţiei, un focar într-o exploataţie comercială de tip A, 5 focare în exploataţii comerciale industriale, un focar într-un abator aparţinând unei exploaţii comerciale şi 34 de cazuri la mistreţi, în Brăila – 60 de focare în gopodăriile populaţiei şi 6 în exploataţii comerciale, în Constanţa – 67 de focare în gospodăriile populaţiei şi 1 caz la mistreţ, în Ialomiţa – 111 de focare în gospodăriile populaţiei şi 3 cazuri la mistreţi, în Galaţi – 9 focare în gospodăriile populaţiei şi 1 caz la mistreţ, în Ilfov – 7 focare în gospodăriile populaţiei, în Călăraşi – 41de focare în gospodăriile populaţiei şi 3 cazuri la mistreţ, în Buzău – 3 focare în gospodăriile populaţiei, iar în Giurgiu este un focar în gospodăriile populaţiei.

Conform ANSVSA, în 13 august au fost stinse primele focare de pestă porcină africană, diagnosticate la începutul lunii ianuarie a acestui an, în patru gospodării din comuna Micula, iar în 24 august a fost stins un focar în localitatea Sărăuad, toate din judeţul Satu Mare.

„Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei”, se arată în document.

Reprezentanţii ANSVSA precizează că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană şi că toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic, mai precizează ANSVSA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *