Skip to content
Argeș Știri locale

Pestă porcină africană confirmată la trei animale într-o comună din Argeş

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat apariţia virusului pestei porcine africane (PPA) la trei animale dintr-o gospodărie din satul Albotele, comuna argeşeană Priboieni.
Prefectul judeţului Argeş, Emilian Dragnea a convocat, marţi, şedinţa Centrului Local de Combaterea a Bolilor la Animale (CLCB), pentru a adopta planul de măsuri, potrivit legii. A fost delimitată zona de protecţie pe o rază de 3 kilometri (Albotele, Priboieni, Paraschiveşti, Valea Mare, Pitoi, Valea Nenii, Valea Popii şi Beleţi) şi o zonă de supraveghere de 10 kilometri (Zgripceşti, Negreşti, Sămăila, Bujoi, Bârloi, Bogaţi, Glâmbocelu, Glâmbocel, Chiţeşti, Suseni, Dumbrava, Dobreşti, Fureşti, Valea Corbului, Călineşti, Gorganu, Râncăciov, Radu Negru, Urlucea, Cârstieni, Vrăneşti, Ciocăneşti, Văleni Podgoria, Ştefăneşti, Viişoara, Enculeşti, Topoloveni, Crăinţeşti, Boţârcani, Gorăneşti şi Ţigăneşti), scrie adevarul.ro.
Animalele din localitate vor fi ţinute în curte, fără acces la păşunat sau bălţi, pentru a împiedica răspândirea bolii. Toate cazurile de îmbolnăvire sau de mortalitate vor fi anunţate fără întârziere medicului veterinar. Dacă sunt descoperite cadavre de porci în locuri publice, se anunţă de urgenţă autorităţile competente.Se interzice organizarea de târguri şi expoziţii de păsări şi animale pe teritoriul localităţii. Toţi cetăţenii comunei Priboieni sunt obligaţi să respecte aceste măsuri, până când focarul va fi stins. Gospodăria afectată este sub supraveghere oficială, cu sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş şi al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Argeş„, transmite Instituţia Prefectului Argeş.
În comună s-a realizat dezinfecţia exploataţiei şi s-au montat covoare cu dezinfectant la intrările în comună.
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş (DSVSA) a început o anchetă epidemiologică în acest caz.
Până în acest moment, nu au mai fost raportate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploataţii de tip comercial de pe raza comunei Priboieni şi a judeţului Argeş. Toate animalele suspecte sunt sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de stat, în condiţiile legii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *