Skip to content
Politică

Pesta porcină. Laurențiu Rebega dezvăluie implicațiile dure la nivel european: Mai avem o mică problemă EXCLUSIV

www.laurentiurebega.ro

Europarlamentarul Laurențiu Rebega, membru în Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), vineri, într-o declarație exclusivă pentru PSnews.ro a comentat implicațiile pe care le are fenomenul pestei porcine cu care se confruntă țara noastră, în Parlamentul European.

Concret: europarlamentarul a ținut să precizeze că situația cu care țara noastră s confruntă în ultima perioadă este neplăcută, ”având în vedere că în 2017 Comisia Europeană a făcut niște solicitări către România referitoare la niște reglementări pe care autoritățile române ar fi trebuit să le pună în aplicare tocmai pentru a evita răspândirea peste porcine cu o așa repeziciune”.

" "

Bineînțeles că nu este o situație foarte plăcută, având în vedere că în 2017 Comisia Europeană a făcut niște solicitări către România referitoare la niște reglementări pe care autoritățile române ar fi trebuit să le pună în aplicare tocmai pentru a evita, în cazul în care ar fi apărut la vremea respectivă focare de pestă porcină, răspândirea cu o așa repeziciune. Din nefericire, constatarea care s-a făcut acum este nefavorabilă României pentru că autoritățile române nu au pus în aplicare ceea ce au convenit împreună cu Comisia și din nefericire în momentul de față cei care or avea cel mai mult de suferit sunt producătorii autohtoni.

Acum mai avem o mică problemă care se transformă într-o problemă mare: în urma acelui protocol pe care la semnat Comisia împreună cu autoritățile din România, s-a convenit să primească niște bani pentru informare. Nu s-a folosit foarte mult din acei bani și cred că în momentul de față sunt puți aproape în imposibilitatea de a obține despăgubiri din fondurile europene. Bineînțeles, vor exista niște despăgubiri – că tot aud că se vorbește și toată lumea spune că nu vom lua bani de la UE – vom lua de la alte măsuri, nu vom lua de la măsurile de agricultură, așa cum era normal și firesc să le luăm”, a declarat europarlamentarul .

Totodată, europarlamentarul a fost chestionat dacă situația cu care se confruntă România pune o pată negară peste imaginea țării noastre la nivel european, Laurențiu Rebega a replicat:

Este afectată imaginea pentru că vă dați seama, noi suntem ultima țară în ceea ce privește granița UE și din nefericire nu am putut să prevenim ceva de care știam că va veni. Nu știam când cu siguranță va veni, dar eram înștiințați pentru că a apărut în Rusia și în Republica Moldova și Ucraina cu foarte multă vreme înainte. Semnele că ar fi putut să pătrundă și în România, erau. Din nefericire, noi în România nu am lucrat cu instrumentele de prevenție, ci așteptam să lucrăm doar cu instrumentele de despăgubire ceea ce este îngrijorător. E mult mai ușor să stopezi ceva, și cu costuri și cu posibilitatea producătorilor să fie preveniți, dar pe de altă parte, în momentul de față în condițiile în care avem așa de multe focare, este aproape imposibil să mai repopulăm, ceea ce înseamnă că vom avea o mare problemă de producție autohtonă. Eu nu vreau să speculez acum că lucrurile sunt făcute cu o intenție sau fără o intenție, important este că se întâmplă și din nefericire nici până în acest moment lumea și producătorii autohtoni nu știu exact cum ar trebui să se comporte”, a conchis acesta.

 

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *