Peste 10.000 de germani au protestat la Köln împotriva AfD

Sursă foto: Twitter

Peste 10.000 de germani au ieşit în stradă marţi, la Köln, pentru a protesta împotriva partidului de extremă dreaptă AfD (Alternative für Deutschland – Alternativa pentru Germania, n. red.), transmite dpa.

Un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat că zona din jurul Heumarkt, în centrul celui de-al patrulea oraş ca mărime din ţară, era ocupată de o mulţime compactă de demonstranţi.

Un reporter dpa de la faţa locului a descris atmosfera ca paşnică, întreţinută de muzică, drapele ale Uniunii Europene şi steaguri în culorile curcubeului, simboluri ale minorităţilor sexuale. Pe pancarte se puteau vedea sloganuri cum ar fi „Suntem coloraţi! Suntem mai mulţi”, „AfD deschide calea spre fascism” sau „Naziştii mănâncă pe ascuns döner” – şaorma ajunsă populară şi în Germania, după ce a fost introdusă de imigranţii turci.

Protestatarii au cerut ca guvernul şi parlamentul de la Berlin să ia în considerare interzicerea AfD. Formaţiunea este deja monitorizată de serviciile secrete, menţionează dpa.

Un miting similar, de amploare mai mică – doar circa 1600 de participanţi – a avut loc tot marţi şi în oraşul Schwerin, din nordul Germaniei. La sfârşitul săptămânii trecute s-au consemnat în ţară şi alte proteste împotriva extremei drepte.

AfD – care potrivit dpa le aminteşte unora din germani de regimul nazist – câştigă teren în sondajele de opinie la scară naţională şi regională şi ar putea ajunge după alegeri cel mai mare partid în trei landuri din estul Germaniei.

Mulţi au fost însă revoltaţi după ce s-a aflat că oficiali din AfD au participat în noiembrie anul trecut la o reuniune cu un grup care militează pentru repatrierea în ţările de origine a cetăţenilor sosiţi în ţară ca imigranţi care nu au ascendenţă germană.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL