Skip to content
Economie Societate

Peste 100.000 de români folosesc IQOS. Director Philip Morris: Vrem să creăm un viitor fără fum

Inquam Photos / Octav Ganea

Sunt peste 7,3 milioane de oameni în întreaga lume care au abandonat țigările clasice în favoarea IQOS – un dispozitiv electronic care încălzește tutunul. În România, produsul este folosit deja de peste 100.000 de fumători, iar Branislav Bibic, Managing Director al Philip Morris România, spune, într-un interviu pentru BZI, că vrea să ducă lucrurile și mai departe, până la a crea un ”viitor fără fum”.

Ce au însemnat transformările din ultimii ani pentru Philip Morris?

Într-adevăr, trecem printr-o serie de transformări fără pre­cedent pentru noi și pentru industria noastră. Motivul? Obiectivul pe care ni l-am asumat încă din 2017 de a transforma industria tutunului. Vrem să creăm un viitor fără fum și, în cele din urmă, să înlocuim țigaretele convenționale cu produse fără fum în beneficiul adulților care altfel ar continua să fumeze. Această nouă viziune are multe implicații importante, atât la nivel global (schimbări de strategie, investiții în cercetare și dezvoltare, cooptarea în echipe multidisciplinare a oamenilor de știință, inginerilor ș.a.m.d.), cât și la nivel local – atât intern, cât și extern. Intern, a trebuit să regândim modul în care ne desfășurăm activitățile – am devenit o companie care comercializează dispozitive electronice și asta presupune noi abilități – customer care, infrastructura de brand retail, modul în care ne ascultăm consumatorii, dezvoltarea profesională a colegilor și acumularea de abilități relevante pentru noul context. Iar extern, prioritatea noastră este ca fumătorii adulți să știe de alternative, să înțeleagă știința din spatele produsului și să găsim partenerii care să ducă aceste mesaje mai departe. (…)

Câți utilizatori de IQOS aveți în România?

Există deja peste 7 milioane de utilizatori IQOS în întreaga lume, iar în România produsul a fost ales de peste 100.000 de fumători adulți care acum folosesc exclusiv IQOS.

Care a fost impactul investițiilor în fabrica de la Otopeni? Urmează și alte investiții?

Fabrica Philip Morris din Otopeni a fost una dintre fabricile-cheie în strategia globală a companiei. Aici am început producția de HEETS (rezervele din tutun pentru IQOS) din 2017, iar de atunci fabrica a trecut printr-un proces complex de transformare și extindere. Investiția anunțată a fost una dintre cele mai mari din ultima perioadă din România și a permis transformarea fabricii, extinderea acesteia, importul de noi echipamente și tehnologii, dezvoltarea de noi competențe pentru personal și crearea unor noi facilități. Impactul este unul major, atât pentru dimensiunea și capabilitățile fa­bricii, cât și pentru angajați, care beneficiază de recalificare profesională și numeroase schimburi de experiență cu alte fabrici din ecosistemul Philip Morris. Suntem foarte mândri că fabrica noastră a fost printre primele din lumea PMI care a trecut prin această transformare, iar momentul cel mai important a fost când am început să producem în Otopeni și să exportăm noile produse în toată lumea.

Pe ce piețe sunt livrate produsele fabricate în România?

În acest moment, variantele de HEETS produse la noi sunt exportate către principalele piețe din Asia, către țări din UE și ajung, desigur, și pe piața românească.

Care sunt planurile PMI pentru România în acest an?

Ca și până acum, ne dorim să ne ținem promisiunile făcute consumatorilor noștri și societății în general. Continuăm să investim în viitor, în România, să finalizăm procesele de transformare din fabrica de la Otopeni, să aducem inovație prin produsele noastre. Consumatorul rămâne principala noastră preocupare: suntem atenți la nevoile utilizatorilor de IQOS din întreaga țară și încercăm să le fim aproape în procesul de tranziție la alternative care, deși nelipsite de riscuri, s-au dovedit a fi mai bune decât țigările tradiționale. Planurile rămân aceleași – să le putem oferi fumătorilor din România o variantă mai puțin nocivă pentru țigările clasice și, desigur, să ne respectăm promisiunile. Avem responsabilitatea să oferim oamenilor informațiile de care au nevoie pentru a alege în cunoștință de cauză cu privire la alternativele mai bune pe care le au la dispoziție. Cerem o conversație comună, un dialog cu toți cei interesați, care să conducă înspre o schimbare reală și un viitor fără fum.

Cum răspundeți comentariilor celor care critică ceea ce oferiți?

IQOS este un produs revoluționar, pionier al produselor din tutun fără fum, și până în acest moment e cel mai bun produs din categorie. IQOS este o platformă în continuă dezvoltare, care va evolua bazându-se pe studii științifice. Luăm în considerare și feedback-ul consumatorilor în urma utilizării – la finalul anului trecut, am lansat IQOS 3 și IQOS 3 Multi, două versiuni actualizate ale produsului. Ne bucură că și alți jucători din industrie fac pași în aceeași direcție a produselor fără fum și sperăm ca în viitorul cât mai apropiat să putem oferi cât mai multor fumători posibilitatea de a alege alternative mai puțin dăunătoare, care să se potrivească stilului lor de viață.

Iar în ceea ce privește comentariile, aș menționa că, potrivit unui studiu realizat la începutul acestui an, la nivel mondial, opt din zece persoane (79%) sprijină colaborarea Philip Morris International cu guvernele, autoritățile de reglementare și experții în domeniul sănătății publice în procesul de elimi­nare treptată a țigărilor în favoarea unor alternative fără fum. Celor care au încă îndoieli despre alternativele pentru cei 1,1 miliarde de oameni care vor continua să fumeze (conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, proiecții până în 2025) le-aș vorbi cu dovezi științifice despre faptul că arderea generează cea mai mare parte dintre substanțele chimice dăunătoare din fumul de țigară. Eli­minarea combustiei reduce dramatic nivelurile de substanțe chimice periculoase. Există un consens acceptat de tot mai mulți oameni de știință și experți în domeniul sănătății publice că produsele care nu ard, susținute de cercetare științifică, sunt o alegere mult mai bună decât țigaretele.

Care sunt noutățile și inovațiile pe care le aduce IQOS 3?

IQOS 3 este mai bun, mai puternic și mai rapid decât variantele anterioare. Este o evoluție firească a produsului nostru – o versiune mai bună din punctul de vedere al designului, al modului de curățare și încărcare, al numărului de utilizări și al experienței consumatorului.

IQOS 3 are un design și funcționalități îmbunătățite, fiind un dispozitiv sofisticat, mai ușor de utilizat și cu o autonomie mai mare a bateriei. IQOS 3 Multi reinventează designul de bază al liniei de produse IQOS, răspunzând uneia dintre cele mai importante solicitări ale utilizatorilor printr-un dispozitiv unic care permite până la 10 experiențe de utilizare fără reîncărcare.

Am încercat să includem în noul produs feedback-ul constant pe care îl primim de la consumatori. Acesta este punctul de plecare în orice upgrade de produs făcut de colegii noștri din centrele de dezvoltare. Până în prezent, reacțiile utilizatorilor sunt foarte bune, IQOS 3 răspunzând în mare parte solicitărilor lor în urma folosirii.

 

Puteți citi interviul integral aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *