Skip to content
Externe

Peste 100 de arestări şi 19.000 de artefacte recuperate în urma unei ample acţiuni împotriva traficului cu opere de artă

twitter

O sută unu persoane au fost arestate şi 19.000 de obiecte furate regăsite în timpul unei vaste operaţiuni internaţionale contra traficului de opere de artă şi de antichităţi, condusă în 103 ţări, a anunţat miercuri Interpol, scrie AFP.

Printre obiectele furate au fost regăsite: monede antice, piese arheologice, de ceramică, arme vechi…, provenite din jafuri în ţările afectate de război sau furate din muzee şi site-uri arheologice„, explică într-un comunicat organizaţia de cooperare poliţienească cu sediul la Lyon (estul Franţei).

Au fost de asemenea descoperite uneltele folosite de traficanţi, precum detectoare de metale.

Jafurile, care au dus la deschiderea a 300 de anchete, reprezintă rezultatul a două operaţiuni simultane conduse toamna trecută: Athena II, condusă de Organizaţia Mondială a Vămilor (OMD) şi Interpol, şi Pandora IV, centrată pe Europa şi coordonată de Europol şi Guardia Civil, scrie adevarul.ro.

La Madrid, au fost găsite „câteva obiecte precolumbiene extrem de rare, achiziţionate ilegal după ce au fost furate din situri arheologice în Columbia”, în special o mască de Tumaco din aur, „care, potrivit experţilor, constituie o piesă unică în genul său”, potrivit comunicatului.

Poliţia federală argentiniană a recuperat 2.500 de monede antice, „cea mai mare confiscare pentru această categorie de obiecte” în cadrul acestei operaţiuni.

De altfel, „vama afgană a confiscat 971 de obiecte provenind din patrimoniul cultural afgan la aeroportul din Kabul în momentul în care urma să părăsească teritoriul naţional cu destinaţia Istanbul”, precizează comunicatul.

28% din confiscări reprezintă obiecte puse în vânzare online. „Pieţele ilicite online reprezintă unul dintre principalii vectori de acest tip de delicvenţă”, a subliniat Kunio Mikuriya, secretar general al OMD.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *